Voor aap, mens en natuur

Het ‘oude hoofdgebouw’ (zie foto) is gesloopt en er zijn bouwhekken geplaatst rondom het gebied waar de komende maanden wordt gewerkt.  De biodiversiteit in dit gebied krijgt een flinke impuls door de komst van een nieuw dwergapen losloopgebied, de apen krijgen nieuwe verblijven én er komt een nieuwe horecagelegenheid met een klim-en-klauter speelvoorziening.

Wat kan je verwachten?

Passend bij de rest van het park wordt het gebied rondom de uitgang van Apenheul opnieuw ingericht voor aap, mens en natuur:

  • De dwergapen, wolapen en baardsaki’s krijgen nieuwe verblijven. Zo komt er een natuurlijke dwergapenvallei. Daar lopen de dwergapen (zoals de gouden leeuwapen) straks los tussen de bezoekers. Bovendien krijgen ze een nieuw binnenverblijf, waar je de apen ook bij slecht weer goed kan bewonderen. Ook worden de wolapeneilanden gerenoveerd.
  • De lokale flora en fauna zijn het thuis van de apen. En dat mag wat ons betreft nog veel meer gezien worden! Daarom ontwikkelen we een ‘proeftuin’. We geven we de natuur en de biodiversiteit een impuls. Naaldbomen maken plaats voor inheemse loofbomen, er komen fruitbomen en een bloemenweide. We planten meer nieuwe bomen dan dat we wegnemen. Bovendien vind je hier straks de grootste insectenhotel van de wereld!
  • Na dit seizoen gaat Café Lazy Monkey plaatsmaken voor een nieuwe, deels overdekte horecagelegenheid. Daar kan je straks genieten van onze Lazy Monkey koffie en nog veel meer lekkers. Bij het restaurant komt bovendien een natuurlijke speelvoorziening waar kinderen zelf de aap kunnen uithangen.

Duurzaam bouwen

Apenheul staat voor liefde voor dieren en natuur. Daarom bouwen we zo duurzaam mogelijk. De dierverblijven voldoen aan de laatste inzichten op het gebied van dierenwelzijn en de functionele eisen van onze dierverzorgers. Waar mogelijk zullen we materialen hergebruiken. Zo verdwijnt het oude hoofdgebouw niet helemaal, maar zal  het ‘voortleven’ in bijvoorbeeld een grote insectenmuur. Ook het groene karakter van Apenheul zal niet ontbreken.

Zo krijgt de natuurlijke omgeving en biodiversiteit in het gebied een impuls. De voorbereiding hiervan is al te zien op bovenstaande afbeeldingen. Op de foto rechts is te zien dat een gedeelte van de uitheemse naaldbomen – welke nog te zien zijn op de foto links van het najaar 2018 – heeft plaatsgemaakt voor nieuwe, zoveel mogelijk inheemse (loof)bomen en beplanting. Deze worden in later in 2019 geplant. Vandaar het woord 'verloving'!

De grootste insectenmuur ter wereld!

In het nieuwe gebied komen straks niet één maar twee insectenmuren. Beiden zijn ongeveer 50 strekkende meters lang. Hiermee lijkt het erop dat Apenheul alle records gaat verslaan en het grootste insectenhotel ter wereld maakt. De eerste muur komt direct bij de entree, de tweede komt in het nieuwe losloopgebied voor dwergapen en is vanaf de start van ons seizoen in 2020 te bewonderen.  

Het lijkt erop dat Apenheul alle records gaat verslaan met het grootste insectenhotel van de wereld.

Een bijzondere samenwerking

Om onze plannen te verwezenlijken, werken we samen met architect Martijn de Geus van maison h. Martijn heeft vroeger als gorillaverzorger bij Apenheul gewerkt en deelt zijn liefde voor dieren en natuur als geen ander met ons. Hij helpt ons - samen met landschapsarchitect Hans Smolenaers en architect Han Zhang - om alle plannen vorm te geven met aandacht voor onze missie. Daarnaast werken we tijdens de bouw samen met verschillende lokale partners, zoals BAM Bouw & Techniek en aannemingsbedrijf Draisma.

Kom vooral langs!

De meeste apen uit het parkplan gebied zijn gewoon zichtbaar. Wel kan je ze soms op andere plekken tegenkomen dan je gewend bent. Omdat dit seizoen alleen wordt gewerkt binnen de bouwhekken, ondervind je geen hinder van de werkzaamheden die daar plaatsvinden.  Alle werkzaamheden buiten de bouwhekken starten pas na de sluiting van ons park op 3 november.

Opening in 2020

Het duurt nog even voordat de herinrichting van het gebied gereed is. Komend seizoen kan je zien hoe we het gebied ontwikkelen. We hopen dat je het leuk vindt om te zien wat er gebeurt en wat er gaat komen. Als alles verloopt zoals gehoopt, zijn we in het voorjaar van 2020 klaar. In de tussentijd hebben de dieren dan genoeg tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en kan de natuur zich volop ontwikkelen. Tot die tijd houden we je via onze website, nieuwsbrief en social media op de hoogte!