Wat kan je verwachten?

  • De dwergapen, wolapen en baardsaki’s krijgen nieuwe verblijven. Er komt een nieuw gebied met loslopende dwergapen (zoals de gouden leeuwapen). Verder krijgen de dwergapen een nieuw binnenverblijf, waar je ze bij slecht weer kan zien. Ook de wolapen en baardsaki's krijgen nieuwe, duurzame verblijven.
  • We gaan de lokale natuur en biodiversiteit nog meer stimuleren. We planten inheemse loofbomen, fruitbomen, planten en bloemen. In totaal planten we ongeveer twee keer zoveel nieuwe bomen als dat we er weghalen. Verder komen er twee insectenmuren in het vernieuwde gebied. 
  • Café Lazy Monkey maakt plaats voor een nieuwe, deels overdekte horecagelegenheid. Daar geniet je straks van onze Lazy Monkey koffie en nog veel meer lekkers mét uitzicht op de apen.
  • In de nieuwe speelvoorziening kunnen kinderen straks zelf de aap uithangen. Extra leuk: vanaf het terras zie je aan de ene kant de kinderen spelen en aan de andere kant de apen!

Duurzaam bouwen

Apenheul staat voor liefde voor dieren en natuur. Daarom bouwen we zo duurzaam mogelijk. De dierverblijven voldoen aan de laatste inzichten op het gebied van dierenwelzijn en de functionele eisen van onze dierverzorgers. Waar mogelijk zullen we materialen hergebruiken. We gebruiken bijvoorbeeld materialen uit het oude hoofdgebouw voor de insectenmuur. 

Ook het groene karakter van Apenheul staat centraal in het nieuwe gebied. We stimuleren de natuurlijke omgeving en biodiversiteit. De voorbereiding hiervan is te zien op bovenstaande afbeeldingen. Op de foto rechts zie je dat een gedeelte van de uitheemse naaldbomen – nog te zien op de foto links uit het najaar 2018 – heeft plaatsgemaakt voor nieuwe, zoveel mogelijk inheemse (loof)bomen en beplanting. Deze worden in later in 2019 geplant. Vandaar het woord 'verloving'!

Grootste insectenmuur ter wereld!

In het nieuwe gebied komen straks maar liefst twee insectenmuren van ongeveer 50 meter lang. Het lijkt het erop dat Apenheul hiermee alle records gaat verslaan en het grootste insectenhotel ter wereld maakt. De eerste muur komt direct bij de entree. De tweede komt in het gebied waar de dwergapen loslopen. Dwergapen zijn namelijk gek op insecten! Vanaf de start van ons seizoen in 2020 kan je de insectenmuren bewonderen.  

Het lijkt erop dat Apenheul alle records gaat verslaan met het grootste insectenhotel van de wereld.

Samenwerkingen

Om onze plannen te verwezenlijken, werken we samen met architect Martijn de Geus van maison h. Martijn heeft vroeger als gorillaverzorger bij Apenheul gewerkt en deelt zijn liefde voor dieren en natuur als geen ander met ons. Hij helpt ons - samen met landschapsarchitect Hans Smolenaers en architect Han Zhang - om alle plannen vorm te geven met aandacht voor onze missie. Daarnaast werken we tijdens de bouw samen met verschillende lokale partners, zoals: Aannemingsbedrijf Draisma, Van Mourik Beekbergen, Hollander Techniek, Hellebrekers, ViForis, Bilfinger Tebodin en BAM Infra.

Kom vooral langs!

De meeste apen uit het parkplan gebied zijn gewoon zichtbaar. Wel kan je ze soms op andere plekken tegenkomen dan je gewend bent. Omdat dit seizoen alleen wordt gewerkt binnen de bouwhekken, ondervind je geen hinder van de werkzaamheden die daar plaatsvinden.  Alle werkzaamheden buiten de bouwhekken starten pas na de sluiting van ons park op 3 november.

Opening in 2020

Het duurt nog even voordat de herinrichting van het gebied gereed is. In het seizoen van 2019 kan je zien hoe we het gebied ontwikkelen. We hopen dat je het leuk vindt om te zien wat er gebeurt en wat er gaat komen. Als alles verloopt zoals gehoopt, zijn we in het voorjaar van 2020 klaar. In de tussentijd hebben de dieren dan genoeg tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en kan de natuur zich volop ontwikkelen. Tot die tijd houden we je via onze website, nieuwsbrief en social media op de hoogte!