Wat is er nieuw?

We ontwikkelen het nieuwe gebied voor aap, mens én natuur. In 2020 kan je dit verwachten:

  • Een voedselbos voor de apen. In dit gebied ontmoet je verschillende apensoorten (zoals rode titi's, witgezichtsaki's en dwergapen), die allemaal loslopen tussen de bezoekers!
  • De apen in het voedselbos krijgen een heel nieuw binnenverblijf, waar jij ze bij slecht weer ook kan zien!
  • Om de lokale natuur en biodiversiteit te stimuleren komen er maar liefst twee insectenmuren van meer dan 50 meter lang in dit gebied. Het lijkt erop dat we hiermee alle records gaan verslaan met het grootste insectenhotel ter wereld!
  • We doen nog veel meer: in het voedselbos planten we inheemse loofbomen, fruitbomen, planten en bloemen. In totaal planten meer nieuwe bomen dan dat we er weghalen. Uitheemse naaldbomen hebben daarbij plaatsgemaakt voor inheemse loofbomen.
  • Café Lazy Monkey maakt plaats voor een nieuwe, deels overdekte horecagelegenheid. Daar geniet je straks van onze Lazy Monkey koffie en nog veel meer lekkers.
  • En verder zijn we bezig met de ontwikkeling van een grote speeltuin met een 6 meter hoog gorillahoofd waar kinderen in kunnen klimmen. Ze kunnen zich helemaal uitleven als een aap, terwijl hun ouders genieten van een lekker kopje koffie op het terras.
  • Vanaf dat gloednieuwe terras heb je uitzicht op nieuwe apeneilanden. Daar zie je straks zwarte brulapen en witschouderkapucijnapen!
  • Ook deze soorten krijgen nieuwe binnenverblijven. Het nieuwe verblijf is van alle gemakken voorzien voor de dieren én dierverzorgers.

Duurzaam bouwen

Apenheul staat voor liefde voor dieren en natuur. Daarom bouwen we zo duurzaam mogelijk. De dierverblijven voldoen aan de laatste inzichten op het gebied van dierenwelzijn en de functionele eisen van onze dierverzorgers. Waar mogelijk zullen we materialen hergebruiken. We gebruiken bijvoorbeeld materialen uit het oude hoofdgebouw voor de insectenmuur. 

Ook het groene karakter van Apenheul staat centraal in het nieuwe gebied. We stimuleren de natuurlijke omgeving en biodiversiteit. Een gedeelte van de uitheemse naaldbomen heeft plaatsgemaakt voor nieuwe, zoveel mogelijk inheemse (loof)bomen en beplanting. Vandaar het woord 'verloving'!

Grootste insectenhotel ter wereld!

In het nieuwe gebied komen straks maar liefst twee insectenmuren die beiden ruim 50 meter lang zijn. Het lijkt het erop dat Apenheul hiermee alle records gaat verslaan en het grootste insectenhotel ter wereld maakt. De eerste muur komt direct bij de entree. De tweede komt in het voedselbos van de apen. De apensoorten die hier leven zijn namelijk gek op insecten! Vanaf de start van ons seizoen in 2020 kan je de insectenmuren bewonderen. 

Het lijkt erop dat Apenheul alle records gaat verslaan met het grootste insectenhotel van de wereld.

Samenwerkingen

Om onze plannen te verwezenlijken, werken we samen met architect Martijn de Geus van maison h. Martijn heeft vroeger als gorillaverzorger bij Apenheul gewerkt en deelt zijn liefde voor dieren en natuur als geen ander met ons. Hij helpt ons - samen met landschapsarchitect Hans Smolenaers en architect Han Zhang - om alle plannen vorm te geven met aandacht voor onze missie. Daarnaast werken we tijdens de bouw samen met verschillende lokale partners, zoals: Aannemingsbedrijf Draisma, Van Mourik Beekbergen, Hollander Techniek, Hellebrekers, ViForis, Bilfinger Tebodin en BAM Infra.

Opening in 2020

Het duurt nog even voordat de herinrichting van het gebied gereed is. In het seizoen van 2019 kon je al een beetje zien hoe we het gebied ontwikkelen. We hopen dat je het leuk vindt om te zien wat er gebeurt en wat er gaat komen. Als alles verloopt zoals gehoopt, zijn we in het voorjaar van 2020 klaar. In de tussentijd hebben de dieren dan genoeg tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en kan de natuur zich volop ontwikkelen. Tot die tijd houden we je via onze website, nieuwsbrief en social media op de hoogte!