Wat kun je verwachten?

Dit nieuwe gebied wordt ontwikkeld tot een extra gebied met loslopende apen. Een verrassende laatste beleving, vlak voordat je uitkomt bij de shop en het park na een heerlijk dagje uit verlaat. Ook dit gebied vernieuwen we voor aap, mens en natuur:

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

  • Een verrassende laatste beleving met loslopende talapoins. Dit vind je nog nergens en is nog geen bewezen concept. Ondanks jaren lange ervaring met loslopende apen is het natuurlijk best wel spannend!
  • De apen in dit gebied krijgen een heel nieuw binnenverblijf, waar jij ze bij slecht weer ook kan zien! Het binnenverblijf krijgt - net als in het in 2020 geopende dwergapenverblijf in het voedselbos - een binnengalerij waar de dieren met minder goede weersomstandigheden zichtbaar zijn.
  • Naast de loslopende apen ontmoet je schildpadden en inheemse diersoorten als ijsvogels en reptielen. Om de lokale natuur en biodiversiteit te stimuleren komt er naast een bloemenweide een gracht, een groene brug - bestaande uit stronken, stenen en planten - én een ijsvogelwand.
  • En we doen nog veel meer: we planten inheemse loofbomen, struiken, planten en bloemen. In totaal planten we meer nieuwe bomen dan dat we er weghalen. Uitheemse naaldbomen hebben daarbij plaatsgemaakt voor inheemse loofbomen.
  • De draaimolen, die in dit gebied stond, staat in de opslag. In het najaar wordt bekeken welke nieuwe bestemming de draaimolen in 2023 kan krijgen.

Duurzaam bouwen

Apenheul staat voor liefde voor dieren en natuur. Daarom bouwen we zo duurzaam mogelijk. De dierverblijven voldoen aan de laatste inzichten op het gebied van dierenwelzijn en de functionele eisen van onze dierverzorgers. Waar mogelijk zullen we landschappelijke materialen hergebruiken, zoals een aantal grote keien die her en der in het gebied liggen en het hout van de bestaande trail.

Ook het groene karakter van Apenheul staat centraal in het nieuwe gebied. We stimuleren de natuurlijke omgeving en biodiversiteit. Een gedeelte van de uitheemse naaldbomen maakt plaats voor nieuwe, zoveel mogelijk inheemse (loof)bomen en (lage) beplanting, struikgewas en wilde bloemenmengsels.

Mede mogelijk gemaakt door ...

De ontwikkeling van dit nieuwe losloopgebied voor talapoins is mogelijk dankzij een bijdrage van de Vriendenloterij, Vrienden van Apenheul, donateurs en sponsoren. Wil jij ook een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van ons park? Doneer dan eenmalig en steun Stichting Apenheul al vanaf 5 euro.

Help Stichting Apenheul

Samenwerkingen

Om onze plannen te verwezenlijken, werken we samen met architect Martijn de Geus van maison h. Martijn heeft vroeger als gorillaverzorger bij Apenheul gewerkt en deelt zijn liefde voor dieren en natuur als geen ander met ons. Hij helpt ons - samen met architect Chi Shanming - om alle plannen vorm te geven met aandacht voor onze missie: mensen een bijzondere dag uit bieden om zo de liefde voor de natuur te vergroten. Daarnaast werken we tijdens de bouw samen met verschillende lokale partners, zoals: Draisma Bouw, Van Mourik Beekbergen, Hollander Techniek, Henny CML en Hellebrekers. 

Opening in 2023

Op dit moment werken we hard aan de laatste ontwikkelingen in het nieuwe gebied. Deze wordt in het voorjaar van 2023 opgeleverd. In de tussentijd krijgen de dieren tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en kan de natuur zich verder ontwikkelen. Totdat het gebied geopend is, houden we je via onze website, nieuwsbrief en social media op de hoogte!

Ook interessant