Home Apen-ABC Talapoin (Noordelijke)

Uiterlijk

Noordelijke talapoins zijn de kleinste apen van Afrika. Ze wegen tussen de 1 en 1,5 kilo. Het hoofd van talapoins is wat groter dan de rest van hun lichaam. Daardoor zien ze er een beetje baby-achtig uit. Je herkent talapoins verder aan hun gele baard en hun kleine, grijze neusje. Hun vacht is een mix van geel, grijs en groen, met een witte buik.

Leefgebied 

In het wild leven Noordelijke talapoins in de bossen van Afrika. Om precies te zijn in Gabon, Kameroen, Noordwest-Angola en in een klein deel van de Republiek Congo. Ze blijven altijd dicht bij rivieren of meren in de buurt van de bossen.

Leefwijze

Talapoins leven in het wild in grote groepen van 60 tot soms wel meer dan 100 apen. In zo’n groep leven meerdere volwassen mannen en vaak twee keer zoveel volwassen vrouwen met hun jongen. Binnen de groep zijn er een paar dominante mannen. Zij bepalen waar de talapoins overdag heen gaan. ’s Nachts houden de mannen de wacht over de groep. Talapoins slapen vaak in de buurt van water. Je kan ze zelfs tegenkomen op takken die óver het water hangen. Dat is niet zomaar: dreigt er gevaar, dan kunnen de talapoins gemakkelijk via het water ontsnappen. Deze apen kunnen namelijk heel goed zwemmen!

Gedrag

Talapoins zitten vol energie en zijn overdag actief. De jonge dieren spelen veel met elkaar, maar ook de volwassen mannen houden wel van een stoeipartijtje. Verder zijn talapoins overdag druk met zoeken naar eten. Ze zijn gek op vruchten, zaden en insecten. In zo’n grote groep is goede communicatie natuurlijk erg belangrijk. De talapoins doen dit bijvoorbeeld door elkaar te vlooien. Zo onderhouden ze de familiebanden en vriendschappen met elkaar.

Voortplanting

Als vrouwtjes ongeveer 3 à 4 jaar zijn, kunnen ze kinderen krijgen. Meestal gebeurt dit elk jaar. Een vrouwtje is eerst zo’n 5,5 maand zwanger en krijgt dan meestal één kind per keer. Hoe de mannen weten of een vrouwtje vruchtbaar is? Dat is heel duidelijk: de vrouwtjes krijgen dan een zwelling op hun achterwerk.

Situatie in het wild

In het wild worden Noordelijke talapoins niet bedreigd. Jagers vinden deze kleine apen niet zo interessant. Bovendien leven de talapoins in lastig bereikbare moeras- en mangrovebossen. Omdat deze gebieden ook niet geschikt zijn voor landbouw, wordt het niet vernietigd door mensen en blijft het in tact.

In Apenheul

De talapoin is de nieuwste apensoort in Apenheul. In 2019 kwamen er twee mannetjes (Lucas en Wyse) naar ons park. In de toekomst krijgen zij gezelschap krijgen van twee vrouwtjes. De mannen komen bij particulieren vandaan. Ze zijn door de Spaanse autoriteiten in beslag genomen en naar Stichting AAP gebracht. Hierna zijn ze naar Apenheul verhuisd. We willen de mannetjes kennis laten maken met vrouwtjes die niet door mensen zijn grootgebracht. We verwachten dat ze dan veel meer hun natuurlijke apengedrag laten zien en een mooi leven kunnen leiden. Uiteindelijk hopen we dat de groep zich zal uitbreiden tot een grote groep zoals je die ook in het wild tegenkomt.

Fokprogramma  

Apenheul is onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP) voor Noordelijke talapoins. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, zorgen we ervoor dat we een gezonde populatie Noordelijke talapoins in dierentuinen houden.

Leuke weetjes

  • Talapoins zijn uitstekende zwemmers. En dat gebruiken ze als een slim trucje om aan een lekker insect te komen. Als ze bijvoorbeeld een bijennest plunderen dat boven het water hangt, springen ze daarna in het water om geen bijensteken op te lopen. 
  • Talapoins zijn de kleinste apen van Afrika. De mannetjes wegen ongeveer 1,4 kg en de vrouwtjes 1,1 kg.
  • In het wild worden talapoins niet bedreigd in het wild, maar ze zijn wél heel zeldzaam in dierentuinen. Er is geen andere dierentuin in Nederland waar je deze apen kan bewonderen!
  • Talapoins worden ook wel ‘de doodshoofdapen van Afrika’ genoemd. Dit komt omdat ze ongeveer net zo groot zijn als doodshoofdapen. Ook de groepsstructuur zit ongeveer hetzelfde in elkaar.