Duurzaam binnenverblijf
De apen in dit gebied krijgen een heel nieuw en duurzaam binnenverblijf. Met - net als in het in 2020 geopende dwergapenverblijf in het voedselbos - een binnengalerij waar de dieren met minder goede weersomstandigheden zichtbaar zijn.
Het verblijf is zodanig geplaatst en ontworpen dat het, als alles klaar is, wegvalt in het landschap. Aan de bezoekerszijde wordt het gebouw voorzien van natuurlijke materialen zoals onbehandeld (kastanje)hout en gestapelde natuursteen. De luifel krijgt een houten onderzijde en een sedum dak.
Nadat de staalconstructie is geplaatst en de betonvloer is gestort, zijn ondertussen ook de glazen wanden geplaatst. Een spannende exercitie, de totale wand is namelijk 3,5 meter hoog. En dan is het ook nog eens bijzonder glas. Aan de binnenkant van het glas is een speciale, onzichtbare coating aangebracht. Op deze coating wordt spanning gezet waardoor warmte wordt gegenereerd. De ene glaslaag geleidt de elektriciteit die de warmte genereert, en de andere laag reflecteert de warmte naar binnen. Goed voor de apen én de bezoekers bij slecht weer.
Ontwikkelen voor aap, mens én natuur
De werkzaamheden in het nieuwe gebied zijn onderdeel van de herinrichting van het gebied rondom de uitgang van Apenheul. In 2020 is het gebied waar het voedselbos van de dwergapen zich bevindt geopend. Nu is de laatste vernieuwing van het park aan de beurt.
In het gebied waar de draaimolen stond, wordt een extra gebied voor loslopende apen gecreëerd. Hier lopen de bezoekers straks tussen een groep loslopende talapoins en een aantal West-Afrikaanse franjeapen. Beide bijzondere apensoorten en uniek. Je ziet dit namelijk nog in geen enkele ander dierenpark in de wereld. Door het gebied opnieuw in te richten, ontstaat er meer ruimte voor de apen, bezoekers én de lokale flora en fauna.