Home Over ons Organisatie

Dierenpark

Apenheul is een prachtig, groen dierenpark. Onze gasten maken kennis met zo’n 35 verschillende apensoorten: bijna 300 apen, waarvan ongeveer de helft los tussen de bezoekers loopt. De apen leven in grote, natuurlijke verblijven. Zo stimuleren we hun natuurlijke gedrag en zie jij de apen op hun mooist.

Jaarlijks beleven zo’n 500.000 mensen een onvergetelijk dagje uit in Apenheul. In 2016 zijn we zelfs verkozen tot Leukste uitje van Nederland! Ook zijn we expert op het gebied van apen door onze jarenlange ervaring en de onderzoeken die we doen.

Natuurbehoudfonds

Apenheul zet zich met hart en ziel in voor apen en hun leefgebied in het wild. Sinds 1994 hebben we ons eigen Apenheul Natuurbehoudfonds. We steunen natuurbehoudprojecten over de hele wereld om de apen en hun leefgebied te beschermen. Een deel van de opbrengst van Apenheul gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds. Bezoek je ons park, dan help je dus automatisch óók de apen in het wild!

Congressen- en evenementenlocatie

Aan de rand van Apenheul ligt De St@art: één van de meest duurzame congreslocaties van Nederland. Middenin Apenheul ligt een tweede evenementenlocatie, Kambizuri, met uitzicht op het gorilla-eiland. Op deze locaties faciliteren we jaarlijks zo’n 300 congressen, evenementen en familiebijeenkomsten.

Visie

In Apenheul willen we liefde en respect voor dieren en natuur stimuleren. Hoe? Door mensen op een bijzondere manier in contact te brengen met de natuur. In Apenheul staan onze gasten oog in oog met honderden apen. Zij leven in grote, natuurlijke verblijven en de meeste lopen zelfs los tussen de bezoekers. Bovendien lijken apen veel op mensen: wij kunnen een hoop van ze leren. Een dagje in Apenheul is dan ook een onvergetelijke ervaring, die mensen bijblijft. We hopen dat gasten na een bezoek verwonderd zijn geraakt door de natuur en zelf een steentje willen bijdragen aan het behoud ervan.

Missie

Apenheul is een stichting zonder winstoogmerk. We willen liefde voor dieren en natuur stimuleren bij onze gasten. Binnen én buiten Apenheul. We werken wereldwijd aan natuurbehoud en ondernemen zo duurzaam mogelijk. Onze missie luidt daarom:

Stichting Apenheul is een ideële organisatie die zich met hart en ziel inzet voor apen en hun leefgebieden.

Beschermvrouwe

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is beschermvrouwe van Apenheul.

Duurzaamheid

Duurzaam ondernemen staat in Apenheul voorop. Bij alles wat we doen, houden we rekening met de natuur. Onze inspanningen worden al jaren op rij beloond met een gouden Green Key certificaat (een keurmerk voor duurzame organisaties in de vrijetijdsbranche).

Samenwerkingen

Apenheul is lid van:

  • NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen)
  • EAZA (European Association of Zoos and Aquaria)
  • WAZA (World Association of Zoos and Aquariums)
  • Club van Elf

Bovendien werken we nauw samen met IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).

De samenwerking met deze organisaties is ontzettend belangrijk. Zo wisselen we kennis uit over bijvoorbeeld dieren, educatie, onderzoek en natuurbescherming. Daarnaast werken we nauw samen met andere internationale dierentuinen in de vorm van fokprogramma’s. Zo houden we genetisch gezonde dierpopulaties in dierentuinen in stand.

Apenheul levert je mooie streken...

Gelderland is de provincie met de grootste attractiedichtheid van Nederland. Onder het mom 'samen staan we sterk' werken we samen in de campagne Gelderland levert je mooie streken…

Algemene informatie

Jaarverslagen, statuten, ANBI, onze ethische code en meer lees je hier.

Ook interessant