Home Ontdek & leer Wisseling van de macht Update #1: Waarom een nieuwe man?

Fokprogramma's

Fokprogramma’s zorgen ervoor dat er genetisch gezonde groepen gorilla’s in dierentuinen blijven bestaan. Dat betekent dat er regelmatig gorilla’s van de ene naar de andere dierentuin verhuizen. Dit wordt bepaald door de coördinator van het fokprogramma en een speciale commissie.

Waarom Bao Bao?

De keuze voor Bao Bao is een bewuste, maar ook spannende keuze. Bao Bao heeft namelijk nog nooit eerder een gorillagroep geleid en nog geen kinderen. Hierdoor speelt hij een heel belangrijke rol binnen het fokprogramma. Zijn genen komen namelijk nog niet voor onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. In Apenheul kan Bao Bao een gorillagroep leiden én voor kinderen zorgen. Dat is goed voor zijn eigen welzijn, maar ook voor dat van de gorilla’s in Apenheul. We gaan daarmee een heel spannend jaar tegemoet, want het is de grote vraag hoe Bao Bao zich gaat ontwikkelen. Maar als echte apenexpert met jarenlange ervaring in het houden van gorilla’s gaan we de introductie met vertrouwen tegemoet!

En Jambo?

De komst van Bao Bao betekent dat gorilla Jambo gaat verhuizen. Jambo was 13 jaar de leider van de gorilla’s in Apenheul en zorgde voor maar liefst acht gezonde kinderen. Zijn genen zijn dus goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Bovendien moeten we voorkomen dat hij met zijn dochters gaat paren. De gorillavrouwen in Apenheul krijgen al een paar jaar de anticonceptiepil. Maar voor het welzijn van een gorillagroep is het niet goed als er te lang geen kinderen worden geboren. Nieuw bloed in de groep is dus belangrijk. Jambo zal in 2018 verhuizen naar een andere dierentuin. Wanneer en waarheen, weten we nog niet precies. Eerst moet zijn toekomstige verblijf helemaal in orde zijn. Wat wel vaststaat, is dat zijn zonen Wimbé, Mapasa en M’Zungu gaan met hem meegaan. Zij zullen verder leven als mannengroep.

Ook interessant