Home Ontdek & leer Wisseling van de macht

Waarom een nieuwe leider?

De komst van Bao Bao en het vertrek van Jambo hebben alles te maken met het fokprogramma voor gorilla’s, waar Apenheul onderdeel van is. Fokprogramma’s zorgen ervoor dat er genetisch gezonde groepen gorilla’s in dierentuinen blijven bestaan. Dat betekent dat er regelmatig gorilla’s van de ene naar de andere dierentuin verhuizen. Dit wordt bepaald door de coördinator van het fokprogramma en een speciale commissie.

Jambo

Geboren: 18-11-1993 in Krefeld
Geslacht: man
Vader: Massa
Moeder: Boma
Kinderen: Mapasa - Wimbé - M'Fugaji - Iriki - Tayari - M'Zungu - Chama - Jabari
In Apenheul sinds: 15-11-2006

De afgelopen 13 jaar was Jambo de leider van de gorilla’s in Apenheul. Hij zorgde voor maar liefst 8 gezonde kinderen. Zijn genen zijn daarmee goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Bovendien moeten we voorkomen dat hij met zijn dochters gaat paren. De gorillavrouwen in Apenheul krijgen al een paar jaar de anticonceptiepil. Maar voor het welzijn van een gorillagroep is het niet goed als er te lang geen kinderen worden geboren. Daarom is het tijd voor een nieuwe man in de groep.

Bao Bao

Geboren: 04-04-1985 in het wild
Geslacht: man
Vader: onbekend
Moeder: onbekend
Kinderen: geen
In Apenheul sinds: 19-03-2018

En wat gebeurt er met Jambo?

Jambo is verhuisd naar een andere dierentuin. Voor wie afscheid wilde nemen van de gorillamannen is er op vrijdag 19 oktober een speciale presentatie gehouden bij de gorilla's. Hier keken we terug op de afgelopen 13 jaar met Jambo. De zonen van Jambo - Wimbé, Mapasa en M’Zungu - gaan met de gorillaman mee. Zij zullen samen verder leven als mannengroep. Dat komt in het wild ook weleens voor, net als in dierentuinen.

Al Ain Zoo

Gorilla Jambo en zijn zonen Mapasa, Wimbé en M'Zungu zijn op zaterdag 8 december verhuisd naar Al Ain Zoo (Arabische Emiraten). De vier gorillamannen werden per auto en vliegtuig vervoerd in speciale transportkisten. Eén van de gorillaverzorgers is meegereisd en bleef nog een hele week in Al Ain Zoo om de zorg voor de gorilla’s over te dragen. Voor de gorilla's is dit ook wel fijn; zo zien ze tijdens hun reis en de eerste dagen in hun nieuwe onderkomen een bekend gezicht. De gorilla's hebben in Al Ain Zoo een binnen- en buitenverblijf tot hun beschikking. Anders dan in Nederland, zullen ze waarschijnlijk vooral bij warm weer hun binnenverblijf opzoeken. In Al Ain kan het behoorlijk warm zijn en hun binnenverblijf is voorzien van airconditioning.

Visit us & meet our NEW Gorilla 🦍 family who joined our family this week! Jambo, the father 🦍 = means Hello in Swahili!...

Geplaatst door Al Ain Zoo op Donderdag 13 december 2018

Ook interessant