Home Ontdek & leer Wisseling van de macht Update #3: Bao Bao is gearriveerd

Fokprogramma

De komst van Bao Bao heeft alles te maken met het internationale fokprogramma voor gorilla’s in dierentuinen, waar Apenheul onderdeel van is. Voorlopig verblijft Bao Bao nog achter de schermen. Inmiddels is hij geïntroduceerd met gorillavrouw Mintha. De komende tijd mag hij stap voor stap kennismaken met de andere gorillavrouwen.

Bewuste, spannende keuze

De keuze om Bao Bao te introduceren als nieuwe leider van de gorilla’s, is een bewuste, maar ook spannende keuze. Bao Bao heeft nog nooit eerder een gorillagroep geleid en zich niet eerder voortgepland. Toch zijn dit juist belangrijke redenen voor zijn komst naar Apenheul.

Frank Rietkerk, zoölogisch directeur van Apenheul en coördinator van het fokprogramma voor gorilla’s: “Bao Bao heeft in Taipei Zoo jarenlang alleen geleefd. In Apenheul kan hij onderdeel worden van een grote, sociale groep gorilla’s en zich gaan voortplanten. Bao Bao speelt een heel belangrijke rol binnen het fokprogramma. Zijn genen komen nog niet voor onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. En die zijn erg belangrijk om genetisch gezonde groepen gorilla’s in dierentuinen stand te houden. We zijn dus ontzettend benieuwd hoe hij zich de komende tijd gaat ontwikkelen.”

Taipei Zoo

De keuze voor Bao Bao is niet zomaar gemaakt. Onze gorillaverzorgers zijn in 2017 al naar Taipei Zoo gereisd om Bao Bao te observeren en te helpen met zijn dagelijkse verzorging. Dit was belangrijk om meer te weten te komen over Bao Bao en zijn achtergrond. Dat neemt niet weg dat de introductie spannend zal worden. Frank: “Gelukkig hebben we in Apenheul sinds 1976 ervaring met het houden van gorilla’s. Als echte apenexpert vinden wij deze uitdaging er één die voor ons is weggelegd.”

Vertrek Jambo

Ook de reden van het vertrek van onze huidige gorillaleider Jambo heeft alles de maken met het fokprogramma voor gorilla’s. In de afgelopen 13 jaar zorgde Jambo voor maar liefst 8 gezonde kinderen. Zijn genen zijn dus goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Ook willen we voorkomen dat Jambo met zijn dochters gaat paren. De gorillavrouwen in Apenheul krijgen nu al een tijdje de anticonceptiepil, maar voor het welzijn van de groep is het niet goed als er te lang geen kinderen worden geboren. Daarom is het tijd voor een nieuwe man in de groep.

Wanneer en waarheen Jambo zal verhuizen, is nog niet bekend. Wat vaststaat, is dat Jambo’s zonen Wimbé, Mapasa en M’Zungu met hem meegaan. Zij zullen verder leven als mannengroep. Dit komt zowel in het wild als in andere dierentuinen vaker voor.

Ook interessant