Jagen op bonobo’s

Bonobo Zuani is geboren in het tropische regenwoud van D.R. Congo, de enige plek op aarde waar bonobo’s in het wild voorkomen. Het land wordt gekenmerkt door vele (burger)oorlogen, toenemende armoede en illegale jacht. Het leefgebied van de bonobo wordt vernield, waardoor populaties versnipperen en de voortplanting wordt bemoeilijkt. Ook zijn er rebellen die met regelmaat het bos plunderen om het vlees van de bonobo’s te verkopen aan de rijken. Deze zogenaamde bushmeat wordt gezien als ware delicatesse. Zuani was één van de vangsten…

Opvangcentrum bedreigd

Gelukkig kon Zuani gered worden uit de handen van illegale stropers. Ze kwam in een opvangcentrum terecht in de hoofdstad Kinshasa. Toen de rebellen oprukten naar de stad, was het leven van Zuani ook daar niet meer zeker. 

Het opvangcentrum luidde de noodklok en via allerlei omwegen lukte het ze om Zuani en een aantal andere bonobo’s een veilig thuis te geven in Apenheul. Zuani kwam hier onder meer met haar dochter Liboso.

Rustig bestaan

In Apenheul vond ze veiligheid en nieuwe vriendschappen. Die vriendschappen leidde tot verschillende zwangerschappen. In 2009, na een paar miskramen, kreeg ze haar eerste gezonde zoon: Makasi. Haar dochter Liboso is inmiddels verhuisd naar een dierentuin in Duitsland.

Bedreigd

Ondertussen is in D.R. Congo weinig veranderd. De bonobo’s worden daar nog altijd bedreigd met uitsterven. Apenheul steunt een opvangcentrum in D.R. Congo, Lola ya Bonobo, en helpt de wilde bonobo’s beschermen.

Cannot bind source type Lecoati.LeBlender.Extension.Models.LeBlenderModel to model type Infocaster.UmbracoAwesome.Longread.Models.AlsoRead.