Probleem

De populatie bonobo’s heeft flink te lijden gehad onder de burgeroorlog in Congo. Veel mensen trokken de regenwouden in, waar ze moesten jagen om te kunnen overleven. Zwaar bewapende rebellen schoten soms gewoon voor de lol op wilde dieren als bonobo’s. Maar ook in rustigere tijden wordt er op bonobo’s gejaagd.

Het project

In een land waar oorlog en armoede zoveel impact heeft, staat natuurbehoud nog niet hoog op de politieke agenda. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals Lola ya Bonobo: het eerste en nog steeds enige bonobo-rehabilitatiecentrum ter wereld. Het centrum helpt de autoriteiten bij het tegengaan van de illegale stroperij en handel in jonge bonobo’s. Lola ya Bonobo kan een in beslag genomen dier opvang bieden, socialiseren en rehabiliteren. Daarnaast speelt het een belangrijke rol door het opzetten van educatieve programma’s voor bezoekers, schoolkinderen en wetshandhavers. Zo probeert het centrum de Congolese bevolking ervan te overtuigen dat we bonobo’s niet mogen laten uitsterven.

Resultaten

In Lola ya Bonobo leven momenteel meer dan 60 bonobo’s in ruime verblijven met regenwoud. Sinds 2009 zijn er 13 bonobo’s teruggeplaatst in het Ekolo ya Bonobo: het land van de bonobo. Om te voorkomen dat er in dit 20.000 hectare grote natuurgebied op dieren wordt gejaagd, zijn er goede afspraken gemaakt met de omliggende gemeenschappen.

Hoe verder...

De bonobo’s die vrijgelaten zijn kunnen zich al vanaf de eerste dag goed redden. Ze maken hun eigen nest en vinden hun eigen voedsel in het regenwoud. We hopen dat het herintroductieproject succesvol zal worden, maar er moeten nog een hoop stappen gezet worden om dit doel te bereiken.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:
Stichting Apenheul Natuurbehoudfonds
E-mail: info@apenheul.nl
Tel.: 055-357 57 00 (algemeen nummer; je wordt doorverbonden)

www.lolayabonobo.org

Steun Stichting Apenheul en het Apenheul Natuurbehoudfonds

{{ctrl.RequiredValidationMessage}} {{ctrl.WrongFormatValidationMessage}}
{{ctrl.amountTooLarge()}}

Ook interessant