Geboren en getogen

Lulu is geboren en getogen in Apenheul. Ze heeft geen kinderen. Mede daardoor heeft ze een lage plaats binnen de rangorde van de groep berberapen. Zielig? Nee, want Lulu heeft een andere belangrijke functie. Ze is namelijk een populaire oppas-oma voor alle kinderen in de groep! Regelmatig parkeren de vrouwtjes hun kinderen bij Lulu. En al die ‘geschenkkinderen’ hebben nogal wat voordelen. Bij berberapen zorgen kinderen namelijk voor extra status. Wie een kind bij zich draagt, mag ineens dingen die hij anders niet mag. Een lekker hapje eten bijvoorbeeld.

Herken jezelf

Bezoek je de berberapen in Apenheul, dan herken je Lulu aan haar wat kromme rug en stijve loopje. Ze verblijft veel aan de rand van de groep of op het pad waar de bezoekers lopen. Ze doet het lekker rustig aan, want van al die jongere, fitte dames wint ze het toch niet meer. Wel houdt ze de boel nauwlettend in de gaten. Op je oude dag wil je het immers geen onderdeel meer worden van opstootjes in de groep.

Over berberapen

De groep berberapen in Apenheul bestaat uit 20 dieren. Hun rotsachtige verblijf in Apenheul is gebaseerd op hun oorspronkelijke leefgebied, het Atlasgebergte op de grens van Marokko en Algerije. Ze leven dus niet in hokken of kooien en kunnen hier zoveel mogelijk van hun natuurlijke gedrag kwijt. Bezoekers kunnen dwars door dit gebied heen lopen, tussen de berberapen door. Hoewel de berberapen op een veilige afstand van de bezoekers blijven, is Lulu van behoorlijk dichtbij te bewonderen!