Home Apen-ABC Berberaap

Uiterlijk

Berberapen hebben bruingele, dikke vacht. Die beschermt ze tegen regen en kou. De mannen en vrouwen lijken veel op elkaar, al zijn de mannetjes vaak iets groter. Opvallend aan berberapen is dat ze geen staart hebben. Ze hebben alleen een klein stompje dat in hun vacht verborgen zit. Verder hebben berberapen wangzakken. Die stoppen ze vol met voedsel, om het later op een rustig moment op te eten. In hun wangzakken past evenveel eten als in hun maag!

Leefgebied  

Berberapen leven in het wild in de bossen van het Atlas- en Rifgebergte. Die liggen op de grens van Marokko en Algerije. In dit gebied kan het ontzettend warm zijn, maar ook heel koud. Kijk dus niet vreemd op als je een berberaap in de sneeuw ziet!

Leefwijze

Berberapen leven in grote groepen. Gemiddeld leven er ongeveer 24 dieren in één groep. Binnen een groep heerst een sterke hiërarchie. Elke aap kent zijn of haar plaats in de groep. Dat zorgt voor rust en duidelijkheid. Sommige vrouwtjes staan hoog in de rangorde, andere lager. De baby’s van moeders die hoog in de rangorde staan hebben, hebben geluk. Zij ‘erven’ de hoge status van hun moeder. De mannetjes moeten onderling uitvechten wie er de baas is.

Gedrag

Berberapen gebruiken geluiden en gezichtsuitdrukkingen om met elkaar te communiceren. Zijn ze boos of dreigen ze naar elkaar? Dan slaan ze op de grond, staren ze naar elkaar of laten ze hun tanden zien. Ook zie je berberapen weleens ‘lipsmakken’. Zo laten ze de ander weten dat ze onderdanig zijn. Ze zeggen dan eigenlijk: ‘Jij bent de baas’. Verder vlooien de berberapen heel wat af. Niet omdat ze écht vlooien hebben, maar om vriendschappen met elkaar te onderhouden. Ze vlooien elkaar trouwens ook als ze iets van de ander nodig hebben. Zo zeggen ze bijvoorbeeld: ‘Ik vlooi jou en jij beschermt mij bij een conflict’.  Overigens is vlooien voor berberapen ook gewoon een lekkere, ontspannen bezigheid.

Voortplanting

Berberapen paren het hele jaar met elkaar. De baby’s komen met een heel dunne en donkere vacht ter wereld. Pas na een paar maanden wordt hun vacht lichtbruin. Berberapenbaby’s hebben verder gerimpelde gezichtjes met flaporen. En ze hebben een soort stompje op hun billen, dat een beetje op een staartje lijkt. Dit stompje verdwijnt trouwens al snel in hun vacht. De eerste weken dragen de moeders hun kinderen mee op hun buik. Daarna verhuizen ze naar moeders rug. Berberapenbaby’s drinken ongeveer een jaar bij hun moeder. Maar de moeders hoeven de opvoeding niet helemaal alleen voor hun rekening te nemen: andere vrouwtjes uit de groep mogen ook weleens op de kleintjes passen.

In een groep berberapen krijgen baby’s heel veel belangstelling van de andere dieren in de groep. Elke aap wil zo’n kleintje wel vasthouden of meedragen! Bij berberapen werkt het namelijk zo: draag je een baby bij je, dan mag je dingen die je anders niet mag. Zoals de lekkerste hapjes eten of dichtbij de baas komen.Als de mannen ongeveer 3,5 jaar oud zijn, zijn ze zelfstandig. Dan verlaten ze de groep waar ze geboren zijn. Ze sluiten zich dan aan bij een andere groep. Vrouwtjes blijven in principe hun leven lang in hun geboortegroep. Als berberapen ongeveer tussen de 4 en7 jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp. Dan kunnen ze zelf voor kinderen gaan zorgen.

Situatie in het wild

Vroeger kwamen berberapen voor in grote gebieden in Noord- Afrika en in delen van Europa. In de loop der jaren zijn veel stukken van hun leefgebied helaas verdwenen, door bijvoorbeeld houtkap. Ook zijn er mensen die illegaal handelen in berberapen. Tegenwoordig vind je berberapen daarom alleen nog in kleine stukken bos en struikgewas in de berggebieden bij Marokko en Algerije.

Apenheul Natuurbehoudfonds

Om de berberapen in het wild te beschermen, steunt het Apenheul Natuurbehoudfonds het project Maroccon Primate Conservation Foundation. Door onderzoek en educatie wil deze foundation gezonde groepen berberapen in het wild her-creëren.

In Apenheul

In het Berberapengebied van Apenheul hebben we het Atlasgebergte nagebouwd. Dit gebied lijkt dus veel op hun oorspronkelijke leefgebied in het wild. De berberapen hebben hier geen binnenverblijf. Dag en nacht, 365 dagen per jaar, brengen ze gewoon buiten door. Hun dikke vacht beschermt ze prima tegen regen én kou! In het gebied is ook een klein vijvertje te vinden. Op warme dagen spelen vooral de jonge berberapen hier graag in. En dat is best bijzonder, want de meeste apen houden niet zo van water. Sterker nog: ze kunnen van nature niet zwemmen.

Fokprogramma

Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor berberapen. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden we genetisch gezonde groepen berberapen in dierentuinen in stand.

Leuke weetjes

  • Berberapen hebben zitbotten en eeltvlakken op hun billen. Niet voor niets slapen berberapen gewoon zittend.