Home Nieuws Het effect van jongen op berberapen (DEEL 2)

In deel 1 van dit tweeluik vertelden we je al waarom Apenheul het zo belangrijk vindt om onderzoek te doen. En je kon lezen waarmee Sterre zich bezighoudt bij de berberapen. Hieronder lees je het tweede deel van dit interview!

De officiële resultaten van het onderzoek laten nog even op zich wachten, maar Sterre deelt alvast een van haar inzichten: “Over het algemeen zie je dat volwassen dieren veel tolereren van de kleintjes. Vooral tijdens voermomenten valt dit op: de kleintjes zitten dan tussen alle dieren te eten, maar de lage rang volwassen dieren worden wel weggejaagd door de hoge rang dieren. Naarmate de kleintjes ouder worden, zie je wel dat de volwassen dieren wel steeds minder van hen tolereren.”

Sterre vind het een unieke kans om in Apenheul aan dit onderzoek te werken. “Als onderzoeker breng je veel tijd door bij de apen. Op die manier krijg je veel mee van wat er allemaal gebeurt. Niet alleen een kijkje achter de schermen, maar ook de gedragingen van elk individu. Dat is erg leuk. Daarnaast leer je de dieren individueel herkennen en ontdek je dat ze allemaal hun eigen karakter hebben.”

Over het algemeen zie je dat volwassen dieren veel tolereren van de kleintjes.

Natuurlijk zijn de jonge dieren ook een leuk onderwerp om te bestuderen: “Het grootste gedeelte van de dag zijn ze aan het spelen. Dat leidt vaak tot grappige en schattige taferelen, waarbij ze achter elkaar rennen, in de bomen klimmen, met elkaar stoeien en gekke sprongen maken. Op warme dagen zag ik de kleintjes veel rondom en in het water spelen. Het is ook erg leuk om ze te zien opgroeien en ze steeds zelfverzekerder te zien worden”.

Op dit moment werkt Sterre aan de data-analyse van de gedragsobservaties bij de berberapen. Uiteindelijk hopen we met dit onderzoek meer te weten te komen over welke rol voortplanting speelt bij het welzijn en gedrag van berberapen. Met die informatie kunnen we betere keuzes nemen met betrekking tot populatiemanagement van deze bedreigde diersoort. En dat levert voor zowel soortbehoud als dierenwelzijn voordelen op!

Ook interessant