Home Nieuws Onderzoeker Tom Roth helpt orang-oetan vrouwtjes aan ...

Hiermee hoopt Tom te kunnen ontdekken wat een vrouwtje aantrekkelijk vindt bij een mannetje. Dit is belangrijk voor een succesvolle match en daarmee een grotere kans op nageslacht voor deze ernstig bedreigde diersoort. Het jeugdjournaal bezocht Tom en de orang-oetans: bekijk de video hieronder.

Over het onderzoek

Tom legt kort uit hoe het onderzoek werkt: “Voor dit onderzoek bestuderen wij orang-oetan vrouwtjes, die op een scherm naar foto’s van mannetjes kijken. Aan dit scherm is een eye-tracker gekoppeld die de ogen van de vrouwtjes kan volgen. Terwijl de foto’s op de monitor te zien zijn, bepaalt de eye-tracker waar de orang-oetans precies naar kijken op het scherm. Hier rolt data uit die wij analyseren. Zo proberen we inzicht te krijgen in de partnerkeuze van de vrouwtjes. Hiermee hopen we de kans op een succesvolle match tussen twee orang-oetans te vergroten en daarmee ook de kans op nageslacht.”

Video Jeugdjournaal

Het Jeugdjournaal zocht Tom in Apenheul op voor een interview. Bekijk hier de video.

Fokprogramma

Niet alleen geeft dit onderzoek de vrouwtjes meer controle over hun partnerkeuze, ook zijn de nakomelingen die hier hopelijk uit voortkomen van groot belang voor de ernstig bedreigde orang-oetan. Hun voortbestaan staat onder druk, onder andere door de aanleg van oliepalmplantages, waarvoor regenwouden worden gekapt. Ook wordt er op orang-oetans gejaagd. Apenheul is onderdeel van het Europese fokprogramma voor orang-oetans. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden we een genetisch gezonde en demografisch stabiele populatie van deze soort in dierentuinen in stand die als reservepopulatie dient. En met Toms onderzoek proberen we de kans op succesvolle voortplanting binnen dit fokprogramma te vergroten!

Onderzoeker Tom Roth: "Hiermee hopen we de kans op een succesvolle match tussen twee orang-oetans te vergroten en daarmee ook de kans op nageslacht."

Ook interessant