Home Nieuws Leeuwenstaartmakaak geboren

Bijzondere geboorte
We zijn heel blij met de geboorte van deze leeuwenstaartmakaak. Apenheul is namelijk onderdeel van een Europees fokprogramma om leeuwenstaartmakaken in dierentuinen in stand te houden. In het kader van dit fokprogramma verhuisde eind 2018 een nieuwe man vanuit de dierentuin van Ostrava gelegen in Tsjechië naar ons park om de groep letterlijk nieuw leven in te blazen. En dat is gelukt: nieuwkomer Eral heeft zijn dienst als fokman bewezen nu hij voor de eerste keer vader is geworden. De groep bestaat nu uit zeven dieren. Eén mannetje, vijf vrouwtjes en één baby.

Moeder en jong
Moeder en jong maken het goed en zijn al in het park te bewonderen. Pasgeboren leeuwenstaartmakaken hebben een heel zachte, bijna pluizige vacht. Na ongeveer twee maanden krijgen ze een ‘volwassen’ vacht en de karakteristieke grijze manen rondom hun gezicht. Hierdoor worden ze ook wel baardapen genoemd. Aan het einde van hun staart hebben ze een klein kwastje. Deze staart lijkt daardoor een beetje op die van een leeuw en vandaar de naam ‘leeuwenstaartmakaak’.

Over leeuwenstaartmakaken
Leeuwenstaartmakaken kennen zo’n zeventien verschillende geluiden waarmee ze elkaar dingen duidelijk maken. In het wild leven de leeuwenstaartmakaken in West-Ghats ten zuidwesten van India. Ondanks dat ze een beschermde diersoort zijn wordt het leefgebied steeds kleiner en is het erg versnipperd. Op dit moment zijn er drie subpopulaties die geografisch niet met elkaar verbonden zijn. Dit komt doordat mensen de bossen kappen en er bijvoorbeeld thee- en koffieplantages of wegen aanleggen.

Ook interessant