Home Nieuws Gorilla geboren

Rijke gorillageschiedenis
Ons apenpark heeft een rijke geschiedenis wat betreft gorilla’s. In 1976 waren de eerste gorilla’s zichtbaar voor publiek. Sinds de opening zijn maar liefst vijftig gorillababy’s geboren. De geboorte van de 50e gorillababy, tijdens onze 50e verjaardag, is opnieuw heel bijzonder en ontzettend welkom.

Eerste nakomeling zilverrug Bao Bao
Wij maken deel uit van het Europees fokprogramma (EEP) voor gorilla’s om deze bedreigde diersoort in dierentuinen in stand te houden. Inmiddels zijn de genen van vele gorilla’s, die in ons park zijn geboren, wereldwijd verspreid. De genen van vader Bao Bao waren tot op heden niet vertegenwoordigd in het fokprogramma omdat hij jarenlang zonder vrouwen heeft geleefd. Twee jaar geleden is de zilverrug naar ons park gekomen om voor nageslacht te zorgen. Het was destijds spannend hoe hij zich in een groep zou gedragen. “We zijn heel blij dat er een gezonde gorillababy geboren is. Het was erg spannend of Bao Bao de juiste leider van de groep kon worden en hij had ook nog nooit gepaard. Stap voor stap hebben de dierverzorgers hem laten wennen en dat er nu een gezonde baby is geboren is de kroon op ons werk. Dit gorillajong is de eerste die de helft van de genen van Bao Bao met zich meedraagt en dat is heel belangrijk!”: zegt Raoul Michon dierverzorger van Apenheul.

Moeder Gyasi en de baby maken het goed.

Ervaren moeder én oma
Het is belangrijk voor een gorillagroep dat er jongen worden geboren. Een geboorte bevordert het welzijn van de gorillagroep: de jongen zorgen voor dynamiek en jonge gorillavrouwtjes kunnen het moederschap zo afkijken. Gyasi is een ervaren moeder en is onlangs oma geworden. Haar dochter Tayari, die in november 2019 naar Taipei Zoo verhuisde, is ook bevallen. Beiden maken het goed. Het jong van Tayari heeft de naam Jabali gekregen.

Naamverkiezing
Het gorillajong heeft nog geen naam. In het voorjaar, wanneer ook het geslacht bekend is, starten we een wedstrijd waarin we op zoek gaan naar een Afrikaanse naam. Iedereen kan aan deze naamverkiezingswedstrijd deelnemen. De dierverzorgers van Apenheul kiezen uit alle inzendingen de winnende naam. Hoe en vanaf wanneer de namen ingestuurd kunnen worden, laat het apenpark weten via haar sociale media kanalen en de website apenheul.nl/gorillababy. Houd deze de komende weken dus goed in de gaten.

Ook interessant