Oogoperatie

In 2006 werd Billy plotseling ziek. Na vele onderzoeken bleek hij diabetes te hebben. Hij kon daardoor niet meer goed zien en kreeg daarom een kunstlens in één oog. Dat werd gedaan door een mensen-oogarts in het ziekenhuis. Vanwege de risico’s kreeg Billy maar één lens. Dit verbeterde zijn zicht en hierdoor kon hij ook weer goed functioneren als leider van de groep.

Training

Na de operatie konden de verzorgers beginnen met het trainen van Billy. Want naast een speciaal dieet, krijgt Billy ook dagelijks insuline. Het duurde even, maar inmiddels loopt Billy elke ochtend naar een apart verblijf en plast op een specifieke plek.

Een verzorger meet dan het glucosegehalte en aan de hand daarvan wordt de hoeveelheid in te spuiten insuline bepaald. Vervolgens drukt Billy zijn achterwerk tegen het gaas en kan de insuline gespoten worden. En dit alles vaak binnen 5 minuten!

Routine

De routine is heel normaal geworden, zowel voor Billy als de verzorgers. Ook de groep leeuwenstaartmakaken moet hierin mee: zij krijgen hetzelfde dieet, volgens hetzelfde tijdschema als Billy om te voorkomen dat hij apart moet eten. En het meest bijzondere: Billy wordt nog steeds geaccepteerd als leider. Dat maakt de extra zorg van de verzorgers de moeite meer dan waard.

Update november 2017

Billy is op 27-jarige leeftijd overleden. Billy kwakkelde al een tijdje met zijn gezondheid en had vooral veel last van zijn been. Na onderzoek bleek hij artrose en heupdysplasie in een vergevorderd stadium te hebben. Om hem langer onnodig lijden te besparen, hebben we de keuze moeten maken om Billy in te laten slapen.