Twee zwanger, twee baby’s

In de periode dat Mandji zwanger was, liep er nog een zwanger gorillavrouwtje rond in Apenheul; Kisiwa. Mandji was de eerste van de twee die haar baby liet zien tijdens de voederpresentatie. Enkele dagen later ontdekten de dierverzorgers echter bloedingen bij Mandji. Dit komt vaker voor, dus niemand maakte zich zorgen. Tot een paar dagen later een doodgeboren baby gevonden werd… Zou Mandji bevallen zijn van een tweeling? En waarom leek het andere vrouwtje Kisiwa ineens niet zo zwanger meer?

DNA-test

Er deden verschillende scenario’s de ronde, waarover dierverzorgers het niet altijd eens waren. De meest voor de hand liggende: Mandji was bevallen van Mapasa en Kisiwa had een doodgeboren jong gekregen.

Maar Mandji kon ook bevallen zijn van een tweeling, terwijl Kisiwa nooit zwanger was geweest of in een vroeg stadium een miskraam had gehad. Om alle twijfels weg te nemen, werd er DNA afgenomen. De uitkomst was opmerkelijk: Mapasa was het kind van Kisiwa. En Mandji had een doodgeboren jong gekregen.

Raadsel

Waarom Mandji zich heeft ontfermt over de pasgeboren Mapasa, blijft tot op heden een raadsel. Mogelijk heeft Kisiwa na de geboorte geen aandacht geschonken aan de baby. Mandji, die de moederschapshormonen al door haar lichaam had razen, heeft het kind zich toegeëigend. Mapasa ziet Mandji als zijn volwaardige moeder en heeft geen binding met zijn biologische moeder.