Groepsstructuur

Roodkruinmangabeys leven in groepen met een duidelijke hiërarchie. Elke aap kent zijn of haar plaats in de groep. Eén man is er de baas. In Apenheul is dat Buta. Hij leeft samen met drie vrouwtjes, die familie van elkaar zijn. Michelle (te herkennen aan haar korte staart) is de oudste. Morris en Mathilde zijn haar dochters. In de afgelopen twee jaar hebben alle vrouwtjes al één of meer kinderen gekregen. Michelle is dus al oma! 

Eigen eiland

De groep roodkruinmangabeys in Apenheul bestaat uit 8 apen. Afgelopen winter zijn ze verhuisd naar hun nieuwe plek in Apenheul: het eiland naast de witschouderkapucijnapen. Vooral de jonge dieren zijn druk met het verkennen van hun nieuwe omgeving. Je ziet ze regelmatig in de bomen op het eiland klimmen. Ook bij de witschouderkapucijnapen zijn ze niet onopgemerkt gebleven. Zij houden hun nieuwe buren nauwlettend in het oog. De kinderen uit de groep roodkruinmangabeys spelen veel met elkaar. Verder is het een vrij rustige groep. Behalve als Buta doorheeft dat de vrouwtjes bronstig zijn... Hij wil dan maar al te graag met ze paren. De vrouwen zitten daar niet altijd op te wachten en gaan dan met veel kabaal achter Buta aan. 

Uiterlijk

Roodkruinmangabeys zijn bijzondere apen om te zien. Ze hebben een opvallend rode kruin met daaromheen een witte krans. Ook staan ze bekend om hun spierwitte oogleden. Hierdoor worden ze ook wel ‘de aap met de vier ogen genoemd’. Hun oogleden gebruiken ze bijvoorbeeld om met elkaar te communiceren. Door heel snel met hun oogleden te knipperen imponeren ze elkaar. Daarnaast gebruiken de roodkruinmangabeys verschillende geluiden om elkaar dingen duidelijk te maken. Wie goed luistert, kan weleens iets opvangen. 

In het wild

In het wild leven roodkruinmangabeys in de regenwouden, moerasbossen en mangrovebossen van West-Afrika. Hun positie daar is kwetsbaar. Grote stukken van hun leefgebied verdwijnen door illegale houtkap. Ook wordt er op roodkruinmangabeys gejaagd. Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor roodkruinmangabeys. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden we een reservepopulatie roodkruinmangabeys in stand. Alle kleintjes van de afgelopen jaren zijn dus heel erg welkom!