Speciaal voor orang-oetans

In veel dierentuinen worden orang-oetans als groepsdieren gehuisvest. Maar van nature leven orang-oetans meestal solitair (alleen). De dieren komen alleen af en toe samen om een korte tijd met elkaar op te trekken. In het binnenverblijf in Apenheul hebben de dieren maar liefst vier gescheiden ruimtes tot hun beschikking. Die ruimtes kunnen elk op twee niveaus met elkaar gekoppeld kunnen worden. Daarnaast zijn er nog acht separatieruimtes.

Zelf kiezen

Dierverzorgers hebben afstandsbedieningen waarmee ze de deuren tussen de verschillende ruimtes veilig open of dicht kunnen doen. Op deze manier kan het verblijf altijd optimaal ingedeeld worden. Ook kunnen de verzorgers zo inspelen op de behoeften van de dieren. Innovatief is dat er rekening is gehouden met de mogelijkheid om de dieren ook zelf te laten bepalen waar en met wie ze willen zitten. De dieren mogen meestal zelf kiezen of ze binnen of buiten willen zijn.

Buitenverblijf

Het buitenverblijf bestaat uit meerdere eilanden die de dierverzorgers met elkaar kunnen schakelen. Orang-oetans leven in het wild hoog in de bomen. Op de eilanden zijn dan ook veel hoge klimstructuren geplaatst. Het hele verblijf is dus zo ontworpen dat het natuurlijke gedrag van de orang-oetans zoveel mogelijk wordt gestimuleerd. De orang-oetans van Apenheul kunnen zo vaak zelf kiezen of ze gezelschap willen of niet. Uniek binnen de dierentuinwereld!