Elke aap zijn eigen menu

De ruim 30 apensoorten in Apenheul hebben elk hun eigen dieet. Dit betekent dat we per aap bijhouden wat en hoeveel hij of zij eet. Een heel karwei! De meeste apensoorten eten vooral groente en fruit, aangevuld met blad. Jaarlijks gaat er zo’n 11.000 kilo witlof, 24.000 kilo andijvie en 10.000 kilo wortelen doorheen!

Geen bananen

Maar hoe bepaal je nu wat de apen eten? Wat de apen in het wild eten, vormt de basis voor hun dieet. Toch kunnen wij zo’n dieet niet klakkeloos kopiëren. Zo is niet al het voedsel uit het wild beschikbaar in Europa. Ook is de samenstelling van het fruit in het wild anders dan het fruit dat wij mensen eten. 

In wild fruit zitten bijvoorbeeld minder suikers en meer vezels. De apen in Apenheul eten daarom bijna geen bananen. Ze zouden dan binnen de kortste keren veel te dik worden!

Energierijk en -arm

Om te bepalen hoeveel voedsel een aap nodig heeft, kijken we ook naar de energiebehoefte van apen. Dwergapen bijvoorbeeld zijn heel actieve apen. Zij hebben voeding nodig die veel energie bevat en eten daarom onder andere insecten. Brulapen brengen hun dag juist heel rustig door. Zij eten vooral blad, wat weinig energie bevat. Al die expertise verzamelen we in de voedselkeuken. En die kennis delen we weer met andere dierentuinen. Kortom, we staan nooit stil!