Home Nieuws Er is een bonobo geboren!

Toen de dierverzorgers dinsdagmorgen bij de start van hun werkdag bij het bonoboverblijf aan kwamen, maakten ze het laatste deel van de bevalling mee. Kumbuka beviel op dat moment van de nageboorte en de pasgeboren baby was nog nat. Coördinator dierverzorging Jacqueline denkt dat de bevalling voorspoedig is verlopen. “Kumbuka oogt niet vermoeid en het jong ziet er gaaf uit. Je merkt echt aan Kumbuka dat ze een ervaren moeder is.”

Wij maken onderdeel uit van het Europese fokprogramma voor bonobo’s (EEP). Er leven zo’n 70 bonobo’s in Europa, in enkele dierentuinen. In het wild gaat het niet goed met deze mensaap en worden ze met uitsterven bedreigd. Elke geboorte is dus meer dan welkom. Volgens Jacqueline hebben bonobodames dezelfde kwalen als zwangere vrouwen: "Dit was een prettige zwangerschap voor Kumbuka. We merkten weinig aan haar. Ze at wel iets meer dan normaal, maar dat is ook goed”.

"Het geslacht van het jong is nog niet bekend, Kumbuka houdt de kleine nog dicht tegen zich aan."

Jacqueline vervolgt: “Het geslacht van het jong is nog niet bekend, Kumbuka houdt de kleine nog dicht tegen zich aan. Zodra we weten of het jong een mannetje of vrouwtje is bedenken we een naam, die is afgeleid van het leefgebied van deze apensoort.” Bonobo’s komen in het wild alleen voor in de regenwouden in de Democratische Republiek Congo (Afrika).

Het is niet bekend wie de vader van het jong is omdat er twee seksueel actieve mannetjes, Bolombo en Makasi, in de groep aanwezig zijn. Uiteindelijk zal een vaderschapsbepaling in de toekomst moeten uitmaken wie de vader is. Bij bonobo’s maakt het overigens niet uit, alle mannetjes accepteren het jong.

Eén nog in de groep verblijvende dochter van Kumbuka, Ayebi (geboren in 2014), kan de kunst mooi afkijken bij haar moeder voordat ze op eigen benen moet gaan staan. Zodra een bonobovrouwtje de geslachtsrijpe leeftijd (tussen de 7 en 9 jaar) heeft bereikt, wordt door het EEP bepaald naar welke andere dierentuin ze moet verhuizen.

Op dit moment is ons park gesloten. We hopen in verband met de coronamaatregelen eind maart open te mogen. Kumbuka en haar baby zijn dan te zien voor bezoekers.

Ook interessant