Home Nieuws Zeldzame blauwoogmaki geboren

Zeer welkom

Deze blauwoogmaki is inmiddels een paar weken oud en heeft de naam Mahery gekregen. Dit betekent ‘sterk’ in Malagassisch, de taal die wordt gesproken op het Afrikaanse eiland Madagaskar, waar blauwoogmaki’s in het wild leven. Hier worden zij met uitsterven bedreigd vanwege het verdwijnen van de bossen waarin zij leven. Ook in dierentuinen zijn blauwoogmaki’s schaars. In Europa leven er slechts 27 in dierentuinen.

Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor blauwoogmaki’s en doet er alles aan om de soort te behouden. De kleine blauwoogmaki is  dus zeer welkom. Jacqueline Ruijs, coördinator dierverzorging, vertelt: “New Hope, de moeder van Mahery, kwam in 2016 naar Apenheul. Zij heeft in 2017 een dochter, Arovy, gekregen en in 2018 een zoon, Reny.

Een beetje hulp

Apenheul streeft ernaar alle dieren een zo natuurlijk mogelijk leven te laten leiden. Dit betekent dat jongen door hun ouders worden opgevoed, net als in het wild. Jacqueline Ruijs (coördinator dierverzorging): “Voor Mahery is een uitzondering gemaakt. New Hope is niet in staat om Mahery zelf te voeden. Daarom voedt een aantal dierverzorgers Mahery met de fles. Dit doen we in principe nooit, maar bij blauwoogmaki’s maakt ieder jong een belangrijk verschil voor het behoud van de soort.”

Dit heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Mahery groeit als kool. “Wij zijn erg trots dat dit is gelukt”, zegt Jacqueline. “Maar we zijn er nog niet. Mahery verblijft nu nog achter de schermen, in het zicht van zijn soortgenoten. Dat is heel belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling. Het is nog niet bekend of Mahery te zien is voor bezoekers op het moment dat Apenheul open gaat.”

ANF steunt de blauwoogmaki’s in het wild

Met het Apenheul Natuurbehoud Fonds (ANF) steunt Apenheul blauwoogmaki’s op Madagaskar. Op dit Afrikaanse eiland beschermt Apenheul de bedreigde blauwoogmaki’s in hun leefgebied. Dankzij ons eigen onderzoek weten we, dat er waarschijnlijk nog maar zo’n 500 tot maximaal 6.000 in het wild leven.