Historisch moment

De geboorte van Kriba op 9 augustus 1979 was een historisch moment. Er waren in die tijd nog maar enkele gorilla’s in dierentuinen wereldwijd geboren. Het was toen nog gebruikelijk dat dierentuinen hun dieren uit het wild haalden. Ook werden gorilla’s in dierentuinen nog niet in sociale groepen gehouden. Dit had een groot nadeel: de gorillavrouwtjes konden de kunst van het moederschap niet afkijken bij hun soortgenoten. De gorillababy’s in dierentuinen kregen daarom de fles van de dierverzorgers, omdat hun moeders niet wisten hoe zij hun jongen moesten voeden. Een onnatuurlijke situatie. Toen we erachter kwamen dat Mouila zwanger was, besloten we om het natuurlijke moedergedrag van Mouila te stimuleren en haar te leren hoe zij een baby moest voeden.

'Op les'

We begonnen met ‘lesgeven’. Er leefde op dat moment een slingeraap in Apenheul die door de dierverzorgers met de fles werd gevoed. Hierdoor konden we Mouila het goede voorbeeld geven. De dierverzorgers gaven de slingeraap de fles in het zicht van Mouila, zodat ze kon zien hoe je een kleintje moet vasthouden en voeden. Moederzorg bij apen lijkt veel op die van mensen. En het toeval wilde dat de vrouw van de toenmalige dierenarts net een baby had gekregen. Ook zij heeft haar kleintje gevoed in het zicht van Mouila. Dat had succes. Na de bevalling sloot Mouila haar dochter zonder aarzelen in haar armen en lukte het haar meteen om haar kind zelf te voeden. 

Mouila en Kriba zijn voor veel gorilla's in Apenheul een voorbeeld geweest.

Goede voorbeeld

Dankzij dit succesverhaal konden de andere gorillavrouwen in de groep de kunst van het moederschap weer bij Mouila afkijken. Daar waren we heel blij mee, want uiteindelijk zien we de dieren het liefste in hun eigen, natuurlijke groep, waar ze zoveel mogelijk natuurlijk gedrag vertonen. In de loop der jaren zijn er tientallen gezonde gorillababy’s in ons park geboren. Zij zijn allemaal - zoals het hoort - door hun moeders zijn grootgebracht. Kriba is trouwens vernoemd naar Kris Baris, een goede vriend en mentor van Apenheul-oprichter Wim Mager. Ze is in Apenheul uitgegroeid tot een gezonde gorilla, in een grote sociale groep onder leiding van zilverrug Kibabu. Later is ze samen met Kibabu en een aantal andere gorilla’s verhuisd naar Mogo Zoo in Australië. Daar leeft ze vandaag de dag nog steeds met haar dochter Kipenzi.

Bericht uit Mogo Zoo

Een medewerker van Mogo Zoo vertelt: “Kriba is een geweldige moeder. Als de dierverzorgers haar eten aanbieden, kijkt ze altijd eerst waar Kipenzi is. Vervolgens mag haar dochter als eerste kiezen wat ze wil eten. Kriba zelf is geen kieskeurige eter, maar op dit moment eet ze het liefst aubergine en mais. Helaas verloor ze vorig jaar haar maatje Kibabu, met wie ze in Apenheul is opgegroeid, maar gelukkig is er onlangs een nieuw mannetje vanuit Howletts Zoo gearriveerd. We zijn heel benieuwd hoe deze introductie zal gaan.”

De foto's van Kriba in 2019 zijn afkomstig van Mogo Zoo.