Home Nieuws Orang-oetan projecten Borneo

DAG 1

Vandaag mocht ik een hele dag meelopen met het HUTAN-project in Sabah op Maleisisch Borneo. In Sabah leven naar schatting nog 11.000 orang-oetans. In de ochtend ontmoette ik medewerkers van de organisatie. ’s Middags gingen we met een bootje op pad over de grote Kinabatangan-rivier. Er hangen verschillende bruggen over het water om stukken bos met elkaar te verbinden. Ook zag ik jonge boompjes van verschillende leeftijden en vrouwen die de jonge bomen verzorgen. In totaal plant en onderhoudt HUTAN 30.000 jonge bomen per jaar; een enorme prestatie! Zo probeert de organisatie het leefgebied van de orang-oetans te vergroten en gezond te houden.

DAG 2

Op dag 2 kwam ik aan op Palangka Raya in Centraal Kalimantan om drie dagen mee te kijken met de Borneo Nature Foundation (BNF). ANF steunde deze organisatie het afgelopen jaar in het bouwen van dammen langs gegraven kanalen. De kanalen werden aangelegd en gebruikt om tropisch hardhout af te voeren met bootjes. Inmiddels is dat verboden, maar er verdwijnt nog veel water via de kanalen uit de bossen. Hierdoor worden de bossen steeds droger en zijn ze gevoelig voor branden. Dit draagt bij aan het verdwijnen van een groot deel van het leefgebied van onder andere Borneose orang-oetans en witbaardgibbons.

In totaal plant en onderhoudt HUTAN 30.000 jonge bomen per jaar; een enorme prestatie!

DAG 3

De volgende dag trokken we het bos in, tot ons middel in de blubber! Ook bezochten we verschillende dorpen. Ik zag hoe de organisatie zoveel mogelijk lokale dorpen betrekt in hun verschillende projecten, onder andere in het monitoren en onderzoeken van dieren, herbebossing, permacultuur en buitenschoolse natuurbeschermingsactiviteiten voor kinderen.

DAG 4

De vierde dag van deze indrukwekkende reis stond in het teken van de Internationale Dag van de Orang-oetan. BNF had veel verschillende activiteiten, spellen en lezingen georganiseerd om aandacht te besteden aan het belang van het beschermen van orang-oetans. Het hele dorp liep uit! Een mooie dag waarbij op een leuke manier veel bewustzijn is gecreëerd. Ook in 2023 steunt ANF deze organisatie voor de voortzetting van hun goede werk.

Het bezoeken van beide projecten was een unieke ervaring. Ik vond het erg bijzonder om met eigen ogen te zien hoe onze steun wordt gebruikt voor het beschermen van orang-oetans en hun leefgebied. Natuurlijk steunen we wereldwijd nog veel meer projecten, dus ik neem jullie graag nog eens mee op reis!

Help De Primaten In Het Wild

Wil jij ANF ook steunen met een bijdrage? Elke gift kan goed worden gebruikt! Ga naar deze pagina. ANF is een ANBI (algemeen nut beogende instelling) waardoor je gift onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar is.