Home Ontdek & leer Van vrijgezel naar zilverrug

Update 4: Banjoko verkent het eiland

Update 3: Banjoko's eerste weken in Apenheul

Update 2: De verhuizing

Update 1: De zoektocht

Bao Bao met pensioen

Sinds maart 2018 leeft Bao Bao in Apenheul. Hij is toen geïntroduceerd als nieuwe zilverrug, omdat zijn voorganger Jambo voor voldoende nakomelingen had gezorgd. Bao Bao kreeg in 2021 een gezonde zoon, waarmee ook zijn genen, die nog niet binnen de dierentuinpopulatie voorkwamen, zijn doorgegeven. Deze zilverrug is nu op leeftijd en heeft wat gezondheidsproblemen, waardoor hij het een stapje rustiger aan mag doen. Daarom zochten we een opvolger.

Zo vind je een nieuwe man

Maar waar komt een nieuwe gorillaman eigenlijk vandaan? Daarvoor bestaat het Europese populatiemanagementprogramma voor laaglandgorilla’s (EEP). Het EEP weet precies welke dieren in welke dierenparken leven. Zij zorgen dat dierenparken een gezonde populatie dieren houden die, naast de educatieve rol die ze vervullen, dienen als reservepopulatie voor de diersoorten in het wild. Zo adviseerden zij op basis van onze wensen welke gorillaman bij onze groep past. Zowel qua gedrag en leeftijd als qua genetica.

Felbegeerde vrijgezel…hopen we!

We bezochten een aantal voorgestelde gorillamannen in Frankrijk. Onze keuze viel uiteindelijk op de zestienjarige Banjoko! Hij leeft in een vrijgezellengroep met drie andere mannen. Nu het is tijd voor een volgende stap in zijn leven: een eigen groep met verschillende vrouwen leiden. Van vrijgezel naar zilverrug!

Wist je dat..?

Een gorillaleider heeft als taak het beschermen van de groep én voor nakomelingen zorgen om zijn genen door te geven. Jonge dieren die nog afhankelijk zijn van hun moeder, zorgen ervoor dat de moeders niet direct opnieuw zwanger kunnen worden. Bij verschillende soorten in het dierenrijk vindt daarom infanticide plaats: het doden van de jongen in de groep, zodat de moeders weer vruchtbaar worden. Om die reden is het niet mogelijk een nieuwe zilverrug te introduceren bij jonge gorilla’s tot een leeftijd van zo’n 3 a 5 jaar oud. In Apenheul verhuist de tweejarige Kiango daarom samen met zijn vader Bao Bao en pleegmoeder Nemsi naar een apart eiland in het park.

Volg het proces

Banjoko is begin december aangekomen in Apenheul. Op deze pagina en via onze social media kanalen volg je de weg die Banjoko aflegt van vrijgezel naar zilverrug. We plaatsen nieuws en video-updates. Wanneer Apenheul op 22 maart 2024 haar deuren weer opent, is Banjoko voor bezoekers te zien. In de volgende update vertellen we je hoe de introducties zijn verlopen en hoe het met Banjoko gaat!

 

Nieuw! Adopteer Banjoko

Sinds 2023 kun je een aap adopteren en zo Stichting Apenheul, een stichting zonder winstoogmerk, steunen. Je bijdrage komt ten goede aan de apen in ons park en hun soortgenoten in het wild. Vanaf nu is het ook mogelijk Banjoko te adopteren! Lees verder op apenheul.nl/adopteer.

Het uitgebreide nieuwsbericht over Banjoko en Bao Bao, die met o.a. zijn zoon Kiango naar een ander eiland in Apenheul verhuist, vind je hier

Ook interessant