Home Apen-ABC L'Hoest meerkat

Uiterlijk

L‘Hoest meerkatten hebben een grijze vacht en een donker gezicht met witte wangen. Over hun rug loopt een rode gloed. Je herkent deze meerkatten ook aan hun lange staart. Deze heeft aan het einde een hoek-vorm. De mannen en vrouwen lijken erg op elkaar, maar er is een opvallend verschil: de mannen hebben felgkleurde blauwe ballen. Hoe feller de kleur, hoe dominanter de man is.

Leefgebied

L’Hoest meerkatten leven in Afrika. Daar komen ze voor in de Democratische Republiek Congo, Rwanda, Burundi en Uganda. Het zijn echte ‘bosapen’. Je vindt de l’Hoest meerkatten dan ook in allerlei soorten bossen. In Apenheul leven ze samen met de gorilla’s op één eiland.

Leefwijze

L’Hoest meerkatten leven in groepen. In een groep leven zo’n 10 tot 17 vrouwen met hun kinderen en één man. De overige mannen leven in vrijgezelle mannengroepen. Omdat er maar één man met de vrouwen mag paren, is er veel concurrentie tussen de mannen. L’Hoest meerkatten zijn vooral overdag actief. Meestal zijn ze op de grond te vinden, terwijl ze druk op zoek zijn naar voedsel. ’s Avonds maken ze een speciaal slaapnest in bomen. Ze slapen op een bijzondere manier: niet liggend, maar zittend terwijl ze zich aan elkaar of aan een tak vasthouden.

Voortplanting

L’Hoest meerkatten worden meestal geboren tussen april en november. De bevallingen vinden vaak ‘s nachts plaats. De baby’s worden geboren met een roestbruin gekleurde vacht. Later kleurt de vacht zwart. De kleintjes krijgen heel veel aandacht van de andere vrouwtjes in de groep. Iedereen wil zo’n mini-meerkat wel even bij zich houden! De eerste twee jaar is het jong afhankelijk van de moeder. Daarna kan er een volgend kleintje worden geboren. Als de zonen geslachtsrijp zijn, verlaten ze de groep. De dochters blijven in de groep waar ze geboren zijn.

Situatie in het wild

L’Hoest meerkatten hebben een kwetsbare positie in het wild. Ze worden bedreigd doordat hun leefgebied moet plaatsmaken voor landbouwgebied. Ook jagen de mensen op deze apen voor hun vlees. Gelukkig worden de l’Hoest meerkatten in sommige nationale parken in Afrika beschermd.

In Apenheul

De l’Hoest meerkatten leven in Apenheul samen met de gorilla’s op het eiland. En die twee soorten kunnen prima met elkaar overweg! Vooral de jonge gorilla’s vinden het leuk om met de meerkatten te spelen.

Fokprogramma

Apenheul is onderdeel van een Europees fokprogramma voor l’Hoest meerkatten. Door samen te werken met andere dierentuinen, houden we deze apensoort in dierentuinen in stand.

Leuke weetjes

  • L’Hoest meerkatten kennen vijf verschillende alarmroepen. Die laten ze horen als er gevaarlijke situaties ontstaan. Ze hebben verschillende geluiden voor verschillende soorten gevaar.
  • L’Hoest meerkatten onderhouden hun onderlinge sociale contacten door elkaar te wassen.
  • Er bestaan zo’n 25 verschillende soorten meerkatten. Elke soort heeft weer een andere vacht. Dat zie je vooral in het gezicht van de meerkatten.