Home Apen-ABC Roodbuikmaki

Uiterlijk

Roodbuikmaki’s hebben hun naam te danken aan het uiterlijk van de volwassen mannetjes. Alleen de mannen hebben namelijk een rode buik. De buik van de vrouwtjes is wit. Verder hebben roodbuikmaki’s een dichte, roodbruine vacht. Hun staart is zwart. De mannetjes herken je aan twee dingen: ze hebben witte vlekken rond hun ogen én een vette plek op hun hoofd. Dat is een geurklier waarmee ze geuren afgeven. Het ziet eruit als een soort gelkuif. Verder hebben alle roodbuikmaki’s geurklieren bij hun anus. Roodbuikmaki’s zijn halfapen. Ze hebben dus een vrij lange, spitse snuit en grote ogen die recht naar voren staan.

Leefgebied

Roodbuikmaki’s leven in het wild op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Daar leven ze in het tropisch regenwoud.

Leefwijze

Roodbuikmaki’s leven in kleine familiegroepjes. In zo’n groepje leven een vader en moeder samen met hun kinderen. Roodbuikmaki’s zijn monogaam: het paartje blijft hun hele leven bij elkaar. Dat zie je niet zo vaak in de apenwereld! Bij roodbuikmaki’s zijn de vrouwen de baas. Zij hebben bijvoorbeeld als eerste recht op de lekkere hapjes.

Gedrag  

In het wild zijn roodbuikmaki’s dagelijks druk met zoeken naar voedsel. Verder verzorgen ze elkaar veel. Zo onderhouden ze hun sociale contacten. Roodbuikmaki’s hebben een paar speciale ‘attributen’ om elkaars vacht te verzorgen. Hun onderste tanden hebben de vorm van een kammetje. Met deze ‘poetskam’ onderhouden ze elkaars vacht. Dat is meteen een manier om sociale contacten te onderhouden. Daarnaast hebben roodbuikmaki’s een ‘poetsnagel’. Deze lange nagel zit aan de tweede teen van hun voet. Ook hiermee kunnen ze lekker in elkaars vacht peuteren.

Voortplanting

Roodbuikmaki-vrouwtjes krijgen hun eerste kind meestal als ze ongeveer twee jaar oud zijn. De eerste weken klemt het jong zich vast aan moeders buik. Later lift het mee op haar rug. In het begin neemt de moeder alle zorg op zich, maar na een paar weken mag ook vader zich ermee bemoeien. Na twee jaar is het kleintje volwassen. Het wordt dan uit huis gezet om op zoek te gaan naar een partner en zelf een familie te stichten.

Situatie in het wild

Het leefgebied van de roodbuikmaki’s in het wild wordt steeds kleiner. Bossen worden gekapt en er wordt op de dieren gejaagd. Ze zijn nog niet zo bedreigd als sommige andere halfapen, zoals de blauwoogmaki. Gelukkig wordt er wel actie ondernomen om de dieren te beschermen in bijvoorbeeld nationale parken en -bosreservaten.

In Apenheul

De roodbuikmaki’s in Apenheul lopen los tussen de bezoekers. Ze leven in het Madagaskargebied, samen met een aantal andere soorten halfapen.

Fokprogramma

Apenheul is onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP) voor roodbuikmaki’s. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden we een genetisch gezonde en demografisch stabiele populatie van deze soort in dierentuinen in stand die als reservepopulatie dient.

 

Leuke weetjes

  • Roodbuikmaki-mannen hebben een geurklier op hun voorhoofd. Regelmatig wrijven ze daarmee over hun vrouwtje. Zo is het meteen duidelijk wie bij wie hoort. Handig, zo’n familieparfum!
  • Alle roodbuikmaki’s worden geboren met een lichte buik. Bij vrouwtjes blijft dat zo; bij mannetjes kleurt de buik langzaam rood. Deze dieren zijn dus vernoemd naar het uiterlijk van de mannen.