Home Apen-ABC Kroonmaki

Uiterlijk

Kroonmaki’s hebben hun naam te danken aan de oranje ‘tekening’ op hun hoofd. Die heeft de vorm van een kroon. De mannen en vrouwen zien er verschillend uit. Bij de mannetjes loopt de oranje kleuring vanaf hun wenkbrauwen langs hun oren naar hun wangen. De vrouwen hebben een klein, oranje kroontje net boven hun wenkbrauwen. De mannen hebben bovenop hun hoofd een zwarte driehoek. Kroonmaki’s zijn halfapen. Je herkent ze dus ook aan hun spitse snuit met een natte neuspunt en snorharen. Verder staan hun ogen recht naar voren.

Leefgebied

Kroonmaki’s leven vooral in de loofbossen op Madagaskar, een eiland van Afrika. Het is de enige plek op aarde waar kroonmaki’s voorkomen.

Leefwijze

In het wild leven kroonmaki’s soms in sociale groepen met meerdere volwassen mannen en vrouwen. Maar ook monogame paartjes met hun kinderen komen voor. Gemiddeld telt een groep kroonmaki’s vier tot zes dieren. De vrouwtjes zijn de baas. Dat zie je vooral als de kroonmaki’s op zoek gaan naar voedsel. De vrouwen hebben het meeste recht op de lekkerste, voedzaamste hapjes.

Gedrag

Kroonmaki’s zijn vooral overdag actief. Ze vlooien elkaar veel, om onderlinge relaties en vriendschappen te onderhouden. Hiervoor gebruiken ze hun tanden, die de vorm van een soort kammetje hebben. Ook gebruiken ze geuren om elkaar dingen duidelijk te maken. Bij hun billen zitten geurklieren. Door met hun geurklieren over bijvoorbeeld takken te wrijven, laten ze geuren achter. Zo maken ze andere dieren bijvoorbeeld duidelijk waar ze zijn, wat hun geslacht is en of ze willen paren.

Voortplanting

In het wild paren de kroonmaki’s vooral in mei en juni met elkaar. Vier maanden later komen de jongen dan ter wereld. De eerste maanden drinken de kleintjes bij hun moeder. Na zo’n 6 tot 7 maanden moeten ze op zoek naar hun eigen eten. Na ongeveer 2 jaar zijn de dieren seksueel volwassen. Er is niet zoveel bekend over het moment waarop de kinderen hun geboortegroep verlaten. Waarschijnlijk gaan de kinderen ‘het huis uit’ als ze bijna volwassen zijn.

Situatie in het wild

Kroonmaki’s hebben een bedreigde status in het wild. De bossen waar ze leven, worden gekapt en verbrand om plaats te maken voor landbouw. Ook wordt er op de kroonmaki’s gejaagd voor hun vlees en omdat ze de landbouwgewassen plunderen. en daardoor als ongedierte worden gezien.

In Apenheul

De kroonmaki’s leven nog niet zo lang in Apenheul. In 2016 verhuisde er een paartje naar ons park. In 2018 kregen zij in Apenheul hun eerste kind. Inmiddels is de familie uitgebreid met de komst van een tweede kleine. De kroonmaki’s lopen los tussen de bezoekers in het Madagaskargebied van Apenheul. 

Leuke weetjes

  • Bij kroonmaki’s zijn de vrouwen de baas. Zij hebben dus als eerste recht op de lekkerste hapjes.
  • Kroonmaki’s onderhouden hun sociale contacten door elkaar te vlooien. Dit doen ze met hun tanden, die de vorm van een kammetje hebben.

De kleine kroonmaki loopt los in Apenheul! (beeld: 2018)