Home Apen-ABC Javaanse langoer

Uiterlijk

Javaanse langoeren zijn er in twee kleuren: oranje en zwart. Hun kleur heeft niets met hun geslacht te maken. Wel is het zo dat je in dierentuinen vaker Javaanse langoeren met een oranje vacht tegenkomt dan in het wild. De langoeren hebben een lange staart. Hun haren rondom hun gezicht staat rechtop en golven een beetje naar voren. Verder zijn Javaanse langoeren echte bladeters. Om al die bladeren goed te kunnen vermalen, hebben ze speciale kiezen. Ook hebben ze een speciale maag om al die bladeren te verteren.

Leefgebied

Javaanse langoeren leven in Indonesië. Om precies te zijn op de eilanden Java, Bali en Lombok. Daar leven ze in het tropisch regenwoud, loofbossen, mangrovebossen en moerassen.

Leefwijze

Javaanse langoeren leven in groepen van ongeveer 7 dieren. Eén mannetje is de leider. Deze groepsvorm noem je ook wel een harem. De leiders hebben het niet altijd even makkelijk. Soms zijn er namelijk andere mannen die het leiderschap over willen nemen.

Gedrag

Javaanse langoeren zijn vrij rustige dieren. Ze gaan zuinig om met hun energie. Dat zie je vaker bij apen die veel blad eten. Blad is moeilijk verteerbaar, dus dat kost veel energie. Daarom rusten de langoeren veel. Javaanse langoeren communiceren vooral met geluiden met elkaar. Dreigt er alarm? Dan laten ze een luide roep horen die klinkt als ‘ghek-ghok-ghek-ghok’.

Voortplanting

Langoeren paren het hele jaar met elkaar. Als de vrouwtjes ongeveer 3 à 4 jaar oud zijn, kunnen ze hun eerste kind krijgen. De jongen worden geboren met een feloranje vacht. Dat is handig, want zo’n felle kleur valt goed op bij de andere vrouwtjes. Zo kan iedereen de baby’s goed beschermen als er gevaar dreigt. Na ongeveer 7 maanden begint de vacht te verkleuren. Sommige langoeren worden dan zwart, anderen kleuren iets lichter oranje. De kleur heeft niets te maken met het geslacht. Uiteindelijk verlaten de mannetjes de groep waar ze geboren zijn. De vrouwen blijven in hun geboortegroep.

Bedreigingen

Javaanse langoeren worden in het wild vooral bedreigd doordat hun leefgebied verdwijnt. De mensen kappen de bossen waar ze leven voor landbouw. Officieel zijn langoeren een beschermde diersoort. Helaas houden niet alle mensen zich aan deze wetten en jagen zij alsnog op de langoeren.

In Apenheul

De Javaanse langoeren in Apenheul krijgen een vezelrijk en suikerarm dieet. Ze eten veel (jong) blad, bladspinazie, andijvie en witlof. Ze krijgen hier relatief weinig vruchten, omdat de vruchten die hier verkrijgbaar zijn, in verhouding meer suiker bevatten dan de vruchten uit het wild. Eten ze teveel vruchten, dan zouden ze te dik worden. Om deze bladeters het hele jaar verse blaadjes voor te kunnen schotelen, vriezen we in het voorjaar al grote voorraden vers blad voor ze in.

Fokprogramma

Apenheul coördineert het fokprogramma van de Javaanse langoeren. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden we genetisch gezonde groepen Javaanse langoeren in dierentuinen in stand.

Leuke weetjes

  • Langoeren zijn kieskeurige eters. Ze zijn gek op vers, jong blad. Vanwege hun lastige dieet, zie je ze niet zo vaak in dierentuinen. In heel Europa zijn er zo’n 120 dieren te vinden. Extra bijzonder dus, dat je ze in Apenheul kan bewonderen!
  • Het is opvallend dat in dierentuinen de vrij zeldzame oranje gekleurde langoeren meer voorkomen. In het wild zijn de meeste langoeren zwart. Waardoor dit precies komt, is niet bekend.
  • Langoer betekent in het Hindi (een Indiase taal) ‘lange staart’.