Home Apen-ABC Goudkopleeuwaap

Uiterlijk

De naam zegt het al een beetje: goudkopleeuwapen hebben een prachtige, oranje vacht rond hun hoofd en schouders. Die lijkt een beetje op de manen van een leeuw Het lichaam is bedekt met een zwarte vacht en de armen en benen zijn juist weer goudkleurig.. . Ze hebben geen platte nagels zoals de meeste primaten, maar klauwtjes. Daarmee kunnen ze zich goed vasthouden tijdens het klimmen en klauteren door de bomen. Niet voor niets worden de goudkopleeuwapen ook wel klauwaapjes genoemd. Goudkopleeuwapen hebben geurklieren op hun borst en achterwerk. Daarmee laten ze andere dieren bijvoorbeeld weten waar ze zijn, wat hun geslacht is en of ze willen paren.

Leefgebied

Goudkopleeuwapen leven in de regenwouden aan de oostkust van Brazilië. Ze leven vrijwel uitsluitend in bomen en komen maar zelden op de grond vanwege alle gevaren die zich daar voor kunnen doen.

Leefwijze

Goudkopleeuwapen leven in kleine groepen. Die bestaan uit zo’n twee tot acht (maar soms ook wel vijftien) dieren. In één groep zitten vaak één tot drie volwassen mannetjes en een of twee volwassen vrouwtjes. De rest van de groep bestaat uit jongere dieren.

Gedrag

Goudkopleeuwapen communiceren met verschillende geluiden met elkaar. Ook gebruiken ze geuren om elkaar dingen duidelijk te maken: met hun geurklieren wrijven ze bijvoorbeeld over takken, om een geur achter te laten. Per dag zijn ze vaak een 1/3 van hun tijd bezig met het zoeken naar voedsel. Goudkopleeuwapen trekken ook wel eens op met andere dwergapen, met name in de meer open gebieden. Ze doen dit waarschijnlijk omdat meer dieren sneller gevaar signaleren en het helpt ze dus om te overleven.

Voortplanting

Goudkopleeuwapen krijgen meestal één keer per jaar een tweeling. Voor de moeders is het natuurlijk een hele klus om zoveel jongen groot te brengen. Daarom helpt de hele familie mee met de opvoeding: vader, broers en zussen. De ouders zijn wel duidelijk de baas. Als de oudste jongen van de familie ongeveer drie à vier jaar oud zijn, verlaten ze de groep. Ze gaan dan op zoek naar een partner om zelf een familie te stichten. Dankzij hun hulp in de opvoeding hebben de jongen in elk geval geleerd hoe ze hun eigen jongen moeten grootbrengen!

Situatie in het wild

Goudkopleeuwapen worden in het wild bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt door boskap om plaats te maken voor diverse vormen van landbouw. Door de versnipperde stukken bos die overblijven, kunnen de goudkopleeuwapen slecht bij elkaar komen wat tot inteelt kan leiden.

In Apenheul

De goudkopleeuwapen lopen in Apenheul los tussen de bezoekers. Samen met de witgezichtsaki’s delen ze een verblijf langs het gorilla-eiland.

Fokprogramma 

Apenheul is onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP) voor goudkopleeuwapen. We werken samen met andere internationale dierentuinen en houden zo een genetisch gezonde populatie goudkopleeuwapen in dierentuinen in stand.

Leuke weetjes

  • Goudkopleeuwapen behoren tot de dwergapen. Alle dwergapen staan bekend om hun speciale ‘kapsels’. Bij de gouden leeuwapen zijn dat de prachtige haren rondom hun hoofd, die een beetje op de manen van een leeuw lijken.
  • Er bestaan in totaal vier soorten leeuwapen: zwartkopleeuwapen, zwarte leeuwapen, gouden leeuwapen en goudkopleeuwapen. De laatste twee ontdek je in Apenheul!