Home Apen-ABC Geelborstkapucijnaap

Uiterlijk

Hun naam zegt het al een beetje: geelborstkapucijnapen hebben een goudgele vacht op hun borst, buik en bovenarmen. Het zijn middelgrote apen met een rond hoofd en een stevig lichaam. Ook hebben ze een opvallend lange staart. En daar kunnen ze prima aan hangen.

Leefgebied

Geelborstkapucijnapen leven in het Atlantische regenwoud van Brazilië (Zuid-Amerika). In Apenheul vind je ze halverwege het doodshoofdapengebied.

Leefwijze

Geelborstkapucijnapen zijn heel sociale apen. Ze leven in groepen van 20 tot 30 dieren met verschillende mannetjes. Stil zitten is er bij deze apen niet bij. Kapucijnapen zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat actief en druk met allerlei dingen, zoals zoeken naar eten.

Gedrag

Kapucijnapen gebruiken verschillende geluiden om elkaar dingen duidelijk te maken, zoals grommen en schreeuwen. Ook gebruiken ze gezichtsuitdrukkingen om met elkaar te communiceren. Kapucijnapen zijn heel slimme apen. Ze weten bijvoorbeeld hoe ze hulpmiddelen (gereedschap) kunnen gebruiken. Ze slaan noten kapot op stenen, maar gebruiken stenen ook als hamer en stokjes om lekkers te pakken te krijgen. Verder smeren kapucijnapen zichzelf in met bladeren van stinkende planten. Dat doen ze om insectenbeten te voorkomen. In Apenheul zijn er niet zoveel insecten als in het wild. Maar de kapucijnapen krijgen hier wel kleine stukjes ui en knoflook. Zo houden ze hun ‘insmeer-ritueel’ tóch in stand.

Voortplanting

Geelborstkapucijnapen krijgen om de twee jaar een kind. De andere vrouwtjes in de groep mogen het kleintje af en toe ook dragen, zodat de moeder wat rust heeft. De kleintjes drinken ongeveer een jaar bij hun moeder. Als de vrouwtjes ongeveer 3,5 tot 4 jaar zijn, kunnen ze hun eerste kindje krijgen. Mannetjes van deze leeftijd verlaten dan de groep waar ze geboren zijn. Zij sluiten zich dan bij een andere groep aan. Vrouwtjes blijven in groep waar ze geboren zijn.

Situatie in het wild

Het leefgebied van de geelborstkapucijnaap is in gevaar. In de afgelopen 50 jaar is 80% van het bos verdwenen vanwege houtkap. Ook wordt er op de geelborstkapucijnapen gejaagd. Daardoor zijn er nog maar een paar honderd geelborstkapucijnapen in kleine stukjes bos aan de oostkust van Brazilië. 

In Apenheul

De geelborstkapucijnapen vind je in het doodshoofdapenbos.

Fokprogramma

Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor geelborstkapucijnapen. Zo zorgen we er samen met andere internationale dierentuinen voor dat er gezonde groepen geelborstkapucijnapen in dierentuinen blijven bestaan. Ook werken dierentuinen en een Braziliaanse natuurbeschermingsorganisatie samen aan natuurbehoudprojecten in Brazilië.

Leuke weetjes

  • In het wild trekken kapucijnapen en doodshoofdapen vaak dagenlang met elkaar op. Samen zoeken ze naar eten. Bovendien worden ze zo minder snel gepakt door vijanden. Want: hoe meer oogjes op de uitkijk, hoe veiliger!
  • Loop je langs de kapucijnapen in Apenheul en hoor je zacht getik? Grote kans dat de kapucijnapen noten tegen elkaar aanslaan om bij dit lekkers te komen!

Geelborstkapucijnapen zijn altijd druk. Bijvoorbeeld met kokosnoten kraken!