Iedere workshop start met een korte PowerPoint-presentatie. Hierin worden de terminologie over gedrag en de basis voor gedragsonderzoek uitgelegd. Ook krijgen de leerlingen specifieke informatie over de opdrachten van de workshop. Aansluitend volgt een korte rondleiding. De leerlingen gaan onder begeleiding van een gids aan de slag met de gedragsobservaties in het park. Het resultaat van de gedragsobservaties wordt nabesproken met de gids.

Workshop Wat is gedrag?

In groepjes van drie stellen de leerlingen een ethogram en gedragsprotocol op, die nabesproken worden met de gids.

  • Duur: 1,5-2 uur
  • Niveau: leerlingen die voor het eerst kennismaken met de terminologie van gedragsonderzoek

Workshop Jong geleerd

Aan de hand van een onderzoeksvraag stellen de leerlingen gedragsprotocollen op voor een tweetal focusdieren. Het doel hiervan is om meer over het leergedrag van apen te weten te komen.

  • Duur: 2 uur
  • Niveau: leerlingen die bekend zijn met de terminologie van gedragsonderzoek

Workshop Onderzoeksmethode

Aan de hand van een onderzoeksvraag stellen de leerlingen gedragsprotocollen op bij een tweetal apensoorten. Tijdens de nabespreking worden deze met elkaar vergeleken.

  • Duur: 2-2,5 uur
  • Niveau: leerlingen die meer willen weten over de methodiek van gedragsonderzoek

Kosten

Kijk hier voor de kosten van deze educatieve workshops.

Reserveer jouw workshop via het formulier onderaan deze pagina.

Nieuw lesaanbod

Apenheul is druk bezig met het ontwikkelen van een geheel nieuw lesprogramma voor alle groepen van het voortgezet onderwijs. De programma’s sluiten aan bij verschillende eindtermen van de onderbouw en verschillende biologiemethodes die in het VO worden gebruikt. Wil je op de hoogte blijven van het nieuwe lesprogramma en wat er allemaal mogelijk is of heb je inhoudelijke vragen over het programma, neem dan contact op met Vivian Vreeman, educator Apenheul.

bijvoorbeeld Groep 3A

Workshops zijn weer mogelijk vanaf 22 maart 2024, wanneer Apenheul weer geopend is.


Disclaimer: onze gidsen verzorgen het programma op vrijwillige basis. Het kan helaas voorkomen dat een aangevraagde les op een bepaalde datum niet kan doorgaan. In dat geval gaan we samen op zoek naar een nieuwe datum.

Ook interessant