Hulp bij opvoeden

Wattana is met de hand grootgebracht en heeft zelf nooit geleerd hoe ze moeder moest zijn. In een Franse dierentuin  kreeg ze op jonge leeftijd haar eerste baby. Ze wist er geen raad mee en weigerde de baby te accepteren. Gelukkig kon Apenheul hulp bieden.

Bij haar komst in Apenheul kreeg Wattana een plek bij andere orang-oetanmoeders. Bij Sandy en Radja kon ze zien hoe zij hun kinderen aan de borst legden en verzorgden. Ook met orang-oetanman Amos klikte het goed en niet veel later kreeg Wattana haar eerste Apenheul-baby: Kawan. Toen ze haar baby accepteerde en aan de borst legde, toonde ze zich klaar voor het moederschap.

Wattana wist echter nog niet alles van het moederen. Zo verloor ze de kleine Kawan regelmatig uit het oog als hij bij de rand van het water speelde. Sylvia, een goede vriendin van Wattana, hielp gelukkig een handje bij de opvoeding. Ze greep Kawan regelmatig vast om hem bij het gevaar vandaan te houden.

Helemaal zelf

Dat Wattana het moederschap zo snel onder de knie heeft gekregen, is heel bijzonder. Ze heeft goed gekeken naar Sandy en Radja. Voor haar kinderen zorgen lijkt haar zelfs goed te bevallen.  In december kreeg ze haar tweede zoon Baju, die ze meteen haar volle aandacht en zorg gaf. Nu hij ook meer loopt en beweegt, reageert ze een stuk alerter op gevaarlijke situaties. Bovendien doet ze de opvoeding nu helemaal zelf, zonder hulp van anderen.

Met de zorg over twee kerngezonde zonen laat ze zien dat ze een echte moeder is geworden.