Home Nieuws Een dag op pad met dierenarts Marloes

Terwijl we de dag beginnen met een kop koffie, vertelt ze enthousiast over haar baan. ”Mijn dag bestaat niet alleen uit opereren, medicijnen voorschrijven en dieren beter maken, zoals mensen wel eens denken. Ruim de helft van de tijd ben ik bezig met andere belangrijke taken. Denk aan het bijwerken van mijn mail, maar ook veel dierenadministratie: welke monsters heb je bij welk dier afgenomen, naar welk laboratorium wil je dit sturen, waarop moet het materiaal worden getest, hoe  interpreteer je de uitslag en welke behandeling pas je toe?”

Humane specialisten

Veel labtesten worden uitgevoerd door Eurofins Gelre, het laboratorium van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. Ook voor specialistische kennis kan Marloes rekenen op een team van humane experts van dit ziekenhuis. ”Als dierenarts ben je breed opgeleid en moet je van alles kunnen: je bent dermatoloog, internist, cardioloog, tandarts... Soms heb ik behoefte aan een specialist op een bepaald vakgebied. Omdat apen zoveel op mensen lijken, kan ik altijd bij humane specialisten terecht. Zij vinden het heel bijzonder en interessant om mee te denken!”

Samenwerken

”Dierenarts ben je nooit alleen”, vervolgt Marloes. ”Bij Apenheul werken we met een heel team van collega’s samen aan de gezondheid van onze dieren. Hierbij gaat het niet alleen om fysiek, maar ook mentaal welbevinden. Huisvesting, management en voeding zijn bijvoorbeeld ook van groot belang. Ieder brengt zijn eigen  expertise in.”

Pionieren

Het is inmiddels half 9. Terwijl ze haar computer opstart, geeft Marloes antwoord op de vraag wat ze uitdagend vindt aan haar werk: ”Dat van exotische dieren nog maar weinig bekend is op veterinair gebied. Zoals referentiewaardes voor bijvoorbeeld bloedonderzoeken. Je krijgt informatie niet zomaar op een blaadje gepresenteerd. Maar dat vind ik juist heel leuk!”

"Dierenarts ben je nooit alleen."

8.30-9.00 uur
Op haar computer maakt Marloes de dagplanning. Welke dieren staan er op de agenda en voor welke behandeling of met welke klachten?

09.00-09.15 uur
Om 9 uur komen de Coördinatoren Dierverzorging naar de dierenartskamer om de geplande behandelingen met Marloes te bespreken. Ook laten ze weten of er acute gevallen bij zijn gekomen. Vandaag: een witgezichtsaki met een bult onder zijn oog.

09.15-09.45
Allereerst gaan we naar de witgezichtsaki. Met hulp van een dierverzorger, die het dier met lekker voer dichtbij lokt, kan Marloes het goed bekijken. Waarschijnlijk is de bult veroorzaakt door een wondje. De saki eet goed en is levendig, dus ingrijpen is niet nodig. Marloes’ advies aan de dierverzorgers: houd het dier een paar dagen extra goed in de gaten. Door naar de berberapen!

10.10-11.00 uur
Vier van onze berberapen verhuizen binnenkort naar een andere dierentuin (ze zijn inmiddels verhuisd, red.). Daarom testen we ze preventief op verschillende ziektes. De dierverzorgers leiden de dieren één voor één in een tunnelsysteem, dat met schuiven kan worden dichtgezet. Zo kan Marloes de apen door de tralies heen verdoven. Nadat het bloed is afgenomen, krijgen de apen een injectie om te ontwaken.

11.00-11.15 uur
De bloedmonsters brengen we naar de dierenartskamer, waar Marloes de buisjes in de centrifuge plaatst. Dit afdraaien van bloed is nodig om het straks te kunnen analyseren. Met de juiste spullen voor de volgende patiënten gaan we weer naar buiten.

11.15-11.30 uur
Op naar de capibara’s: het is tijd voor hun jaarlijkse vaccinatie.

11.30-12.00 uur
Aan voldoende stappen komt Marloes wel op een dag! We lopen weer terug naar de dierenartskamer. Hier legt Marloes alle benodigdheden voor de komende operatie klaar.

12.00-13.00 uur
Vandaag worden twee doodshoofdapen gecastreerd. We hebben in ons park twee fokmannetjes. Omdat we niet teveel jongen willen, worden de overige jonge mannetjes gecastreerd.

13.00-13.30 uur
De dag vliegt voorbij; het is tijd voor lunch.

13.30-14.30 uur
Om half 2 maakt Marloes het operatiesetje weer klaar voor een volgend gebruik. Ook vult ze de aanvraagformulieren voor het lab in voor de bloedmonsters van de berberapen. De monsters worden deels per post verstuurd naar een primatenonderzoekscentrum en een deel levert de Parkdienst van Apenheul af bij Gelre ziekenhuizen. Fijn teamwork weer!

14.30-15.30 uur
Om half 3 staat het wekelijkse overleg met de dierspecialisten van de afdeling Zoölogie op de agenda. Hiervoor lopen we naar het Apenheulkantoor naast de dierenartskamer.

15.30-16.30 uur
Tijd voor de uitgebreide administratie van de dieren van vandaag: het medisch dossier wordt per dier ingevuld. Dierentuinen over de hele wereld gebruiken hiervoor een gezamenlijk systeem. Zo weet je per individu de medische historie en wat wel en niet werkt qua behandelmethodes, ook als een dier net is verhuisd. Erg waardevol.

16.30 uur
Als de administratie klaar is, kan Marloes haar mail bijwerken. Maar net op dat moment gaat de telefoon: een spoedgeval bij de leeuwenstaartmakaken. Een van de mannen heeft een bloedende wond op zijn staart. Marloes spoedt zich ernaar toe. Op het moment dat Marloes aankomt, hebben de dierverzorgers de leeuwenstaartmakaken al in de tunnel geleid, zodat Marloes de wond goed kan beoordelen. Gelukkig is het bloeden al gestopt en hoeft de wond niet gehecht te worden.

17.00-17.30 uur
Terug op kantoor nog gauw de urgente mails beantwoorden en dan is het tijd om naar huis te gaan!

Ook interessant