Home Nieuws Beter een goede buur...

Slingerapen zijn niet meer weg te denken uit ons park, ze leven al sinds 1972 in Apenheul. Op dit moment hebben we 12 vrouwtjes en 3 mannetjes. De bekendste dame in deze groep is Pepi: zij is met haar 54 jaar de oudste slingeraap en tevens de oudste Apenheul-bewoner. Omdat deze groep zo’n mooi en ruim eiland ter beschikking heeft, wilden we hier in 1988 graag een extra bewoner bij plaatsen. Maar welk dier past hier bij en waar moet je op letten? Jacqueline Ruijs, Coördinator Dierverzorging, legt uit hoe deze zoektocht destijds in zijn werk ging.

”Het uitgangspunt was dat we als dierverzorgers onze relatie met de slingerapen goed wilden houden. We wilden geen onnodige onrust veroorzaken door, vanwege de nieuwe soort, hun eiland te moeten betreden. Dus daarom viel ons oog op de capibara’s. Als goede zwemmers hebben zij hun binnenverblijf aan de andere kant van de gracht, op een stukje vasteland los van het eiland. Wel zo handig voor de dierverzorgers!”

"Samenleven geeft verrijking"

En capibara’s zijn niet alleen vanwege deze praktische reden een goede match: ze zijn makkelijk samen met andere dieren te houden. Zo ook met de slingerapen. ”Samenleven geeft verrijking”, zo beschrijft Jacqueline het mooi. ”Je ziet veel interactie tussen beide soorten. De capibara’s liggen vaak op de grond te rusten en de slingerapen gaan er omheen liggen. Soms kruipen ze zelfs bovenop de capibara’s om erop te liggen zonnen of te spelen. En de capibara’s? Die vinden dat prima! Beide soorten kunnen de rust opzoeken als ze er behoefte aan hebben: de capibara’s door in het water te gaan, of naar hun verblijf aan de overkant te zwemmen. En de slingerapen kunnen de ruimte in de bomen opzoeken. Toch zie je ze vaak bij elkaar in de buurt.”

Sta je volgende bezoek eens wat langer stil bij deze twee totaal verschillende dieren, die al vele jaren een bijzonder leuke combinatie zijn!

Ook interessant