Home Nieuws ANF op werkbezoek bij orang-oetan projecten op Borneo

Het ANF steunt sinds een jaar de Borneo Nature Foundation (BNF). Iris bracht een bezoek aan dit project, dat water in de bossen wil vasthouden door het bouwen van dammen langs gegraven kanalen. Iris legt uit waarom dit nodig is: “De kanalen werden aangelegd en gebruikt om tropisch hardhout af te voeren met bootjes. Inmiddels is dat verboden, maar er verdwijnt nog veel water via de kanalen uit de bossen, waardoor deze steeds droger worden en gevoelig zijn voor branden. Het gevolg is dat een groot deel van het leefgebied van onder andere Borneose orang-oetans en witbaardgibbons verdwijnt.” Met het bouwen van dammen wordt deze uitdroging tegengegaan. En dat heeft Iris geweten, want tijdens een bezoek aan het bos met BNF-medewerkers liep ze tot haar middel in de blubber!

Iris de Winter, directeur ANF: "Het HUTAN-project streeft ernaar ieder jaar 30.000 jonge bomen terug te planten en te onderhouden. Een enorme prestatie! "

Ook bezocht Iris het HUTAN-project. In de deelstaat Sabah leven naar schatting nog 11.000 Borneose orang-oetans. Tijdens het bezoek maakte Iris kennis met de medewerkers die zich bezighouden met het beschermen van de Borneo-dwergolifanten, neushoornvogels, nachtzwaluwen en natuurlijk de orang-oetans. Er hangen verschillende bruggen over het water en tussen stukken bos om verschillende bosfragmenten met elkaar te verbinden. Maar het verbinden van bosfragmenten is niet het enige, vertelt Iris: “Het project richt zich ook op herbebossing. De organisatie streeft ernaar ieder jaar 30.000 jonge bomen terug te planten en te onderhouden. Een enorme prestatie die ze samen met de lokale bevolking leveren! Op deze manier proberen ze het leefgebied van de orang-oetans weer te vergroten en gezond te houden.”

Het bezoek laat zien hoe hard de natuur ons nodig heeft, hoe gemotiveerd de betrokkenen zijn en hoe goed onze donaties worden besteed.

Ook interessant