Home Nieuws Gorilla Gyasi overleden

Met de andere gorilla’s in de groep gaat het goed en zij worden goed in de gaten gehouden. Gyasi’s zoon Kiango, de eerste nakomeling van Bao Bao, wordt goed opgevangen door de gorillagroep.

Over Gyasi
Gyasi is 20 jaar geleden in Apenheul geboren. Ze was een dochter van Dalila en zilverrug Bongo, één van de gorilla-iconen in Apenheul. Gyasi kenmerkte zich van jongs af aan al door haar sterke karakter. Ondanks dat ze de jongste dame in de groep was, was ze met al haar pit en soms rebelse streken een dame waar ook de oudere gorilla’s rekening mee hielden. Gyasi werd in 2011 voor het eerst moeder van dochter Tayari, die in november 2019 naar Taipei Zoo verhuisde. In 2020 beviel Tayari van een zoon en was Gyasi ook oma. Gyasi had een goede band met alle gorilla’s en ook gorillaleider Bao Bao. In februari 2021 beviel zij van hun zoon Kiango. Sinds de geboorte van Kiango, waar ze haar handen vol aan had, was ze wat rustiger geworden.

Impact op de groep
Met het overlijden van Gyasi bestaat de groep in Apenheul nu uit 8 gorilla’s. Zij leven in 2 groepen op verschillende eilanden. Met het overlijden van Gyasi zal de groep moeten wennen aan de nieuwe samenstelling, maar dit heeft naar verwachting geen grote impact. Voor Bao Bao, door de goede band die hij met haar had, en haar zoontje Kiango van 1,5 jaar zal de verandering wel groter zijn. De zorg voor een jong wordt in een gorillagroep gedeeld. Kiango gaat goed om met de andere dieren in de groep en zoals het er nu naar uitziet nemen zij de zorg voor hem nu ook over. De verzorgers houden dit goed in de gaten. De gorilla’s zijn gewoon zichtbaar voor bezoekers.

Voor Apenheul en de dierverzorgers in het bijzonder is het overlijden van Gyasi een groot verlies. We zullen haar missen!