Home Natuurbehoud ANF-projecten Slingerapen-project Nicaragua

De organisatie ‘Paso Pacífico’ zet zich in voor het herstellen van natuurgebieden Nicaragua, onder andere in het Mono Bayo-reservaat. Centraal staat het concept dat mensen en biodiversiteit elkaar kunnen versterken en nodig hebben; iets waar ANF helemaal achterstaat.

Het project

Paso Pacífico richt zich op het verbinden van core habitats—specifieke delen van het leefgebied die een soort echt nodig heeft om te kunnen overleven. Hiermee vergroten ze het leefgebied van verschillende soorten apen. Ook vergroot dit de genetische uitwisseling tussen dieren. Dit geldt ook voor de bedreigde Centraal-Amerikaanse slingeraap (Ateles geoffroyi), de focussoort van dit project. Deze soort is uitgestorven in een groot deel van de droge tropische bossen van El Salvador en Nicaragua, maar er zijn enkele gebieden waar ze nog voorkomen.

Dankzij ANF en andere partners, zoals IUCN-NL, werkt Paso Pacífico samen met de lokale gemeenschappen om de bosgebieden in dit gebied te beschermen tegen jacht en branden. Ook proberen ze mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in en rondom de dorpen wordt geproduceerd. Daarnaast organiseren ze jeugdevenementen zoals vogelworkshops, om de verbinding tussen kinderen en de natuur te versterken.

Sinds de COVID-19 uitbraak staan, doordat er minder onderzoekers en natuurbeschermers in de gebieden aanwezig waren, zowel het gebied als deze apen onder druk door illegale jacht, die vaak met behulp van honden wordt gedaan. Daarom is het belangrijk patrouilles uit te voeren en de bedreigde slingerapen te monitoren. Verder volgen rangers groepen slingerapen voor hun onderzoeks- en monitoringsproject. Door de dieren te monitoren kwam men erachter dat de uitbreiding van de landbouw, houtwinning en jacht de grootste en meest voorkomende bedreigingen voor de apen in het gebied zijn. Naast onderzoek en het verhogen van de veiligheid in het gebied, maken de rangers brandgangen vrij en verwijderen ze onkruid uit de herbebossingsgebieden. Het betalen van rangers zorgt voor lokaal inkomen en daardoor minder afhankelijkheid van bosproducten om te overleven.

Resultaten

Door Paso Pacífico te steunen dragen we bij aan de bescherming en uitbreiding van de leefomgeving van slingerapen in Nicaragua. Al met al loopt het project goed en weten we zeker dat deze organisatie een positieve impact heeft op de slingerapen die in deze prachtige wouden leven.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:
Stichting Apenheul Natuurbehoudfonds
E-mail: info@apenheul.nl
Tel.: 055-357 57 00 (algemeen nummer; je wordt doorverbonden)