Home Natuurbehoud ANF-projecten Rode vari Madagaskar

Het Anjanaharibe-Sud Special Reserve vormt een cruciaal leefgebied voor de rode vari's, die op hun beurt weer van groot belang zijn voor het reservaat. In een groot deel van de bomen in het regenwoud van Madagaskar worden de vruchten gegeten door lemuren, waaronder rode vari’s. Lemuren verspreiden de zaden van hun favoriete fruitbomen door het bos via hun uitwerpselen. De zaden die door lemuren zijn uitgepoept ontkiemen vaak zelfs beter dan zaden die gewoon op de grond vallen! Deze verspreiding kan een cruciale rol spelen in het vermogen van een boomsoort om zich uit te breiden.

Probleem

De rode vari’s in het reservaat worden bedreigd door ontbossing en illegale houtkap. Ook wordt op ze gejaagd, met name voor hun vlees.

Het project

De non-profit organisatie 'Wildlife Madagascar' zet zich in voor het beschermen van de unieke biodiversiteit van het eiland. Samen met lokale gemeenschappen zoeken ze naar duurzame oplossingen om levensonderhoud te verbeteren. Door middel van verschillende conservatie-inspanningen proberen ze om hun populatie te behouden en hun leefgebied te beschermen tegen bedreigingen, zoals ontbossing en illegale activiteiten.

Met financiële steun van ANF kan 'Wildlife Madagascar' de populatie rode vari’s in kaart brengen en permanent aanwezigheid zijn in het gebied om illegale activiteiten te ontmoedigen. Ook andere halfapen en diersoorten in het gebied profiteren van deze inspanningen.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:
Stichting Apenheul Natuurbehoudfonds
E-mail: info@apenheul.nl
Tel.: 055-357 57 00 (algemeen nummer; je wordt doorverbonden)

www.wildlifemadagascar.org

Ook interessant