Home Natuurbehoud ANF-projecten Hutan Orang-oetan-project

Probleem

Orang-oetans op Borneo worden vooral bedreigd door het verlies van hun leefgebied. Honderdduizenden hectares regenwoud moeten ieder jaar plaatsmaken voor oliepalmplantages en rijstvelden. Orang-oetans en andere diersoorten moeten ondertussen zien te overleven in kleine, geïsoleerde stukjes regenwoud.

Het project

Het Kinabatangan Orangutan Conservation Programme (KOCP) is een uitgebreid project dat zich richt op de vele bedreigingen voor dieren rond de Kinabatangan rivier in Maleisië.

De organisatie achter dit project, Hutan, brengt de populatie orang-oetans in kaart en probeert maatregelen te treffen om geïsoleerde populaties met elkaar in verbinding te brengen. Dat kan een snelle en simpele oplossing zijn, zoals het plaatsen van touwbruggen over rivieren. Maar op de lange termijn willen ze de bosfragmenten met elkaar verbinden door herbebossing.

In samenwerking met de overheid is er een grote groep boswachters aangesteld die het gebied bewaken. Daarnaast proberen ze de conflicten tussen de lokale bevolking en de olifanten in het gebied te voorkomen door bijvoorbeeld stroomdraden te plaatsen om de akkers heen.

Resultaten

De natuurbeschermingswetten worden steeds meer gerespecteerd door de lokale bevolking. Door herbebossing zijn de bossen langs de rivier in verbinding gebracht met andere stukken regenwoud. Bovendien wordt er minder gejaagd omdat conflicten tussen boeren en dieren worden voorkomen. Goed nieuws dus voor onder andere de orang-oetans en neusapen in dat gebied.

Hoe verder...

De situatie op Borneo blijft moeilijk. Er wordt nog steeds (illegaal) bos gekapt en de bedreigingen voor de dieren blijven aanwezig. KOCP zal daarom doorgaan met zijn activiteiten en het aantal boswachters uitbreiden. We hopen dat de vele educatieve programma’s er ook voor zullen zorgen dat de mensen gaan beseffen dat natuurbescherming ook belangrijk is voor hun eigen toekomst.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:
Stichting Apenheul Natuurbehoudfonds
E-mail: info@apenheul.nl
Tel.: 055-357 57 00 (algemeen nummer; je wordt doorverbonden)

www.hutan.org.my

Steun Stichting Apenheul en het Apenheul Natuurbehoudfonds

{{ctrl.RequiredValidationMessage}} {{ctrl.WrongFormatValidationMessage}}
{{ctrl.amountTooLarge()}}

Ook interessant