Het onderzoek

Dit onderzoeksproject is ontzettend belangrijk voor het behoud van deze ernstig bedreigde diersoort, die bedreigd wordt door habitatverlies, stroperij en de verspreiding van virale ziekten. Ons onderzoek richt zich op het vergroten van onze kennis over de genetische diversiteit en algemene gezondheid van de gorilla's. We onderzoeken ook hoe verwantschap hun sociale dynamiek beïnvloedt.

Het belang van dit onderzoek gaat verder dan de wetenschap; het speelt een essentiële rol in de bescherming van de gorillapopulatie tegen stroperij. De voortdurende aanwezigheid van onderzoekers werkt als een afschrikmiddel voor stropers en helpt om illegale activiteiten snel te rapporteren aan parkautoriteiten, zodat er tijdig kan worden ingegrepen.

Het team

Deze initiatieven zijn gericht op het begrijpen van de genetische diversiteit in de wilde gorillapopulatie, wat een complexe taak is vanwege hun leefgebied in dichte, ondoordringbare tropische regenwouden en moerasgebieden. Het toegewijde team van de Mbeli Baï Studie werkt dagelijks hard. In één jaar brengen ze ongeveer 350 dagen door met het observeren van gorilla's en het verzamelen van gegevens van 226 individuele gorilla’s in 38 verschillende sociale groepen. Ze streven ernaar hun bevindingen te publiceren in peer-reviewed tijdschriften, zodat de kennis die ze opdoen breed kan worden gedeeld.

Het belang

De recente groei van de laaglandgorillapopulatie in dit gebied, ondanks de afname elders, onderstreept het belang van lange-termijnstudies en natuurbescherming. Westelijke laaglandgorilla's hebben een lange levenscyclus, dus het herstel na verstoringen kost veel tijd. Dit benadrukt het belang van voortdurende inspanningen voor hun behoud. De resultaten van dit onderzoek vergroten niet alleen onze kennis over de sociale dynamiek in de wilde gorillapopulatie, maar dragen ook bij aan betere beschermingsmaatregelen voor gorilla's en hun ecosystemen.

De voortdurende aanwezigheid van onderzoekers werkt ook als een afschrikmiddel voor stropers

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:
Stichting Apenheul Natuurbehoudfonds
E-mail: info@apenheul.nl
Tel.: 055-357 57 00 (algemeen nummer; je wordt doorverbonden)

Ook interessant