Probleem

Noordelijke witwanggibbons worden ernstig bedreigd. Er zijn nog maar enkele plekken op de wereld waar ze in het wild leven, maar het is onduidelijk hoeveel dat er zijn. Hoewel witwanggibbons wettelijk worden beschermd, wordt er illegaal op ze gejaagd. Ze worden in relatief veel dierentuinen gehouden maar we weten maar weinig over hun gedrag en manier van leven in het wild.

Het project

Het project heeft als doel om een onderzoekskamp voor de lange termijn op te zetten in het Nakai-Nam Theun Nationaal Park. Deze permanente bezetting van onderzoekers moet meer kennis opleveren over het gedrag, de ecologie en het verspreidingsgebied van deze zeldzame soort. Bovendien kan alleen al de aanwezigheid van onderzoekers ertoe leiden dat er minder op witwanggibbons gejaagd wordt. Omdat er nog nauwelijks informatie bekend is over de soort, is het van groot belang om meer over ze te leren voordat er geen witwanggibbons meer zijn. Daarnaast leven er in het nationale park nog meer andere zeldzame diersoorten die ook profiteren van een betere bescherming van dit gebied.

Resultaten

Een verkennend onderzoek is in september 2014 afgerond. De resultaten worden op dit moment uitgewerkt.

Hoe verder…

Het is van groot belang dat er een permanent onderzoekskamp wordt opgezet zodat er langdurig informatie over witwanggibbons verzameld kan worden. Dit levert waardevolle kennis op die óók van pas komt bij het houden van witwanggibbons in dierentuinen.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:
Stichting Apenheul Natuurbehoudfonds
e-mail: office@apenheul.nl
tel.: 055-3575700

www.conservationlaos.com

Ook interessant