Home Apen-ABC Gouden leeuwaap

Uiterlijk

De naam verklapt het al: gouden leeuwapen herken je aan de prachtige vacht rond hun hoofd en schouders. Die heeft veel weg van de manen van een leeuw en verklaart meteen hun nam. Gouden leeuwapen hebben een goudoranje vacht. Ze zijn ongeveer net zo groot als een eekhoorn en worden ook wel klauwaapjes genoemd. Gouden leeuwapen hebben namelijk geen handen en voeten, maar klauwtjes. Hiermee kunnen ze zich goed vasthouden aan bomen en takken tijdens het klimmen. Op hun borst en achterwerk hebben ze een geurklier. Door geuren achter te laten op bijvoorbeeld bomen en takken, laten ze andere dieren weten waar ze zijn, wat hun geslacht is en of ze willen paren.

Leefgebied

Gouden leeuwapen leven in de regenwouden aan de oostkust van Brazilië. Ze leven in bomen op een hoogte van 3 tot 10 meter en komen bijna nooit op de grond.

Leefwijze

Gouden leeuwapen leven in familiegroepjes, die bestaan uit een vader, moeder en hun kinderen. Deze groepjes bestaan uit zo’n 2 tot 11 dieren.

Gedrag

Gouden leeuwapen communiceren met verschillende geluiden met elkaar. Ook gebruiken ze geuren om elkaar dingen duidelijk te maken. Met hun geurklieren wrijven ze bijvoorbeeld over takken om hun geur achter te laten. Verder zijn gouden leeuwapen een groot deel van de dag bezig met zoeken naar eten. Midden op de dag rusten ze, vlooien ze de ander of spelen ze met elkaar.

Voortplanting

Bij gouden leeuwapen is het normaal dat ze een tweeling krijgen. Soms gebeurt dat wel twee keer per jaar! Voor de moeders is het natuurlijk een flinke klus om al die kleintjes groot te brengen. Daarom helpt de hele familie mee met de opvoeding: vader, broers en zussen. De ouders zijn trouwens wel duidelijk de baas. Als de oudste kinderen van de familie ongeveer 3 à 4 jaar oud zijn, verlaten ze de groep. Ze gaan dan op zoek naar een partner om zelf een familie te stichten. Dankzij hun hulp in de opvoeding hebben ze in elk geval geleerd hoe ze hun eigen kinderen moeten grootbrengen!

Situatie in het wild

Zo’n 30 jaar geleden waren de gouden leeuwapen in het wild (Brazilië) bijna uitgestorven. Er waren er nog maar zo’n 200 over. Mensen kapten de bossen waar de gouden leeuwapen leven om bijvoorbeeld wegen aan te leggen. Hierdoor ontstonden er allemaal kleine stukjes bos. De gouden leeuwapen konden elkaar niet goed bereiken. Gelukkig sloegen Braziliaanse natuurbeschermers net op tijd alarm. Zij hebben beschermde gebieden ingericht. Daar konden de gouden leeuwapen redelijk veilig leven. Verder hebben Europese dierentuinen geld ingezameld om nieuwe bomen in Brazilië te planten en versnipperde stukken bos weer met elkaar verbinden.

In Apenheul

In Apenheul lopen de gouden leeuwapen los tussen de bezoekers. Je ontdekt ze dus van heel dichtbij. Ook bijzonder is dat Apenheul heeft meegewerkt aan een programma om gouden leeuwapen terug te zetten in het wild. De gouden leeuwapen in dierentuinen kregen een speciale training om te overleven in het wild. Uiteindelijk zijn er zo’n 150 gouden leeuwapen teruggezet in het wild. Het is de enige apensoort waarbij dit ooit is gelukt. In Brazilië lopen nu dus ook nakomelingen van gouden leeuwapen uit Apenheul rond. Heel bijzonder!

Fokprogramma

Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor gouden leeuwapen. We waren zelfs de eerste dierentuin in Nederland die ervaring mocht opdoen in het houden van gouden leeuwapen, om een bijdrage te leveren aan van het Europese fokprogramma. De gouden leeuwapen zijn dus best een beetje speciaal voor ons.

Leuke weetjes

  • Gouden leeuwapen hebben lange vingers. Die gebruiken ze bijvoorbeeld om lekker hapjes onder boomschors vandaan te peuteren. Een knapperig insect, bijvoorbeeld!
  • Gouden leeuwapen zijn dwergapen. Alle dwergapen staan bekend om hun ‘kapsels’. Bij gouden leeuwapen zijn dat de prachtige haren rondom hun hoofd, die een beetje op de manen van een leeuw lijken.
  • Er bestaan in totaal vier soorten leeuwapen: zwartkopleeuwapen, zwarte leeuwapen, gouden leeuwapen en goudkopleeuwapen. De laatste twee ontdek je in Apenheul!