Stichting Apenheul ontvangt geen structurele subsidies. Het is daarom voor het uitdragen van onze missie, het stimuleren van liefde voor dieren en natuur, heel belangrijk zakelijke partners te vinden die ons steunen. We zoeken graag met jou naar een passende samenwerking. Hoe help jij ons?
Adopteer een aap
Klik op onderstaande foto's voor meer informatie.
Adopteer Banjoko |
Adopteer Sandy |
Adopteer Kiango |
Adopteer Kumbuka |
Adopteer Fikkie |
Adopteer Maud |
Steun Stichting Apenheul met zakelijke adoptie
Met jouw donatie kunnen wij ons nu en in de toekomst inzetten voor natuur- en soortbehoud. Met een symbolische zakelijke adoptie steun je wetenschappelijk onderzoek, het realiseren van innovatieve dierverblijven en het ontwikkelen van nieuwe leefgebieden in ons park. Daarmee draag je bij aan het welzijn van de apen in ons park. Bovendien gaat een deel van de inkomsten van Stichting Apenheul naar de bescherming van primaten in het wild. Meerdere bedrijven kunnen onze apen adopteren.
Je steunt ons met zakelijke adoptie voor €2500 per jaar. Als dank ontvang je een logovermelding op onze website, vermelding in ons jaarlijkse ZooJaar magazine en een prachtig houten certificaat als bewijs van adoptie.
Goed om te weten
Stichting Apenheul is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en is vrijgesteld van schenkings- en successierechten. Elke gift komt dus 100% ten goede aan onze doelstellingen. Een zakelijke schenking kan afgetrokken worden van de belasting; in dit geval de vennootschapsbelasting.
Elke gift komt 100% ten goede aan onze doelstellingen.
Gorilla Banjoko
Indrukwekkende zilverrug, nieuw in Apenheul
Met de komst van de imposante gorillaleider Banjoko heeft Apenheul een nieuwe zilverrug. In 2024 zal blijken hoe hij zich de rol als leider eigen maakt; hij wordt voor het eerst leider van een eigen groep met vrouwelijke gorilla’s. Banjoko heeft de leiderschapskwaliteiten van zijn vader kunnen afkijken en heeft dankzij zijn broertje ook geleerd met jonge dieren om te gaan. Adopteer Banjoko en volg zijn ontwikkelingen!
Laaglandgorilla’s worden in het wild met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied moet steeds vaker plaats maken voor landbouw en ook wordt illegaal op gorilla’s gejaagd voor hun vlees. Verder hebben deze dieren te lijden onder oorlogsgeweld en o.a. de uitbraak van ebola.
Orang-oetan Sandy
Denker, handig, eigenzinnig en oplossingsgericht
Orang-oetans zijn mensapen. Van alle apen lijken ze - samen met gorilla’s, bonobo’s en chimpansees - het meest op mensen. Borneo orang-oetans worden in het wild met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied is ernstig in gevaar. Dit komt onder andere door de aanleg van oliepalmplantages. Ook wordt op orang-oetans gejaagd. Als we geen actie ondernemen, zullen orang-oetans over niet al te lange tijd uitsterven.
Wist je dat…Sandy een heel handige, innovatieve dame is? Onze collega’s van de technische dienst laten haar dan ook liever niet meekijken als ze iets aan het bouwen zijn. Voor je het weet, heeft Sandy het dan namelijk weer eigenhandig uit elkaar gehaald!
Wil je Sandy met jouw bedrijf adopteren? Vul het formulier in en we nemen contact op.
Gorilla Kiango
Haalt vaak gekke capriolen uit
Laaglandgorilla’s worden in het wild met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied moet steeds vaker plaats maken voor landbouw en ook wordt illegaal op gorilla’s gejaagd voor hun vlees. Verder hebben deze dieren te lijden onder oorlogsgeweld en o.a. de uitbraak van ebola. In Apenheul leven gorilla’s op het grootste gorilla-eiland ter wereld. Deze delen zij met een andere apensoort: de L’Hoëst meerkat.
Wist je dat…Kiango de eerste baby van onze gorillaleider Bao Bao is? Kiango is al jong zijn moeder verloren, maar zijn tante Nemsi heeft hem liefdevol opgevangen en de zorg op zich genomen.
Wil je Kiango met jouw bedrijf adopteren? Vul het formulier in en we nemen contact op.
Bonobo Kumbuka
Sociaal, zorgzaam, flexibel en slim
Bonobo’s zijn mensapen. Van alle apensoorten lijken zij het meest op ons; ons DNA is voor 98,6 procent hetzelfde! Vrouwtjes vormen coalities met elkaar. Door samen te werken, kunnen zij de fysiek sterkere mannen de baas blijven. Mannetjes hebben namelijk niet zoveel te vertellen. In het wild leven ze in de Democratische Republiek Congo (Afrika). Hun voortbestaan wordt bedreigd vanwege houtkap en ook wordt actief op ze gejaagd voor hun vlees. Dit komt o.a. door de extreme armoede. Bovendien is het land politiek en economisch gezien niet stabiel. Natuurbescherming heeft helaas dus weinig aandacht.
Wist je dat…Kumbuka op driejarige leeftijd haar moeder verloor? Daarna is ze goed opgevangen door de groep en ze wist op slimme wijze melk mee te pakken bij een ander vrouwtje met baby.
Wil je Kumbuka met jouw bedrijf adopteren? Vul het formulier in en we nemen contact op.
Doodshoofdaap Fikkie
Actief en impulsief, staat graag vooraan
Boliviaanse doodshoofdapen zijn sociale dieren die in groepen van 20 tot 100 dieren leven. Zo’n grote groep bestaat weer uit verschillende subgroepen met een duidelijke rangorde. In het paarseizoen stijgen de mannen in rangorde en mogen ze volop met de vrouwtjes paren. Ze slaan dan water op tussen hun spieren, waardoor het echte bodybuilders worden met flinke schouders. Deze doodshoofdapen worden in het wild niet bedreigd, maar er verdwijnen wel grote stukken van hun leefgebied door boskap. De doodshoofdapen in Apenheul lopen in subgroepen los tussen de bezoekers.
Wist je dat…Fikkie alle kinderwagens in het losloopgebied goed inspecteert? Ze springt er bovenop en klimt erin op zoek naar wat lekkers.
Wil je Fikkie met jouw bedrijf adopteren? Vul het formulier in en we nemen contact op.
Ringstaartmaki Maud
Vredelievend, rustig en zachtaardig
Ringstaartmaki’s herken je aan hun opvallende, zwartwit-geringde staart. Die staart helpt de ringstaartmaki’s om hun evenwicht te bewaren. Maar ook om elkaar te laten weten waar ze zijn; ze gebruiken het als een soort vlag die ze boven hoge grassen uitsteken. Deze halfapen leven in het wild op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hun leefgebied is in gevaar: steeds meer bossen waar ze leven, worden gekapt. Ook wordt er op de maki’s gejaagd voor hun vlees. Daardoor zijn ze een bedreigde diersoort.
Wist je dat… Maud door haar oma is opgevoed? Met haar moeder heeft ze nog altijd niet zo’n goede band. Maar gelukkig doet ze het prima in de groep!
Wil je Maud met jouw bedrijf adopteren? Vul het formulier in en we nemen contact op.
Formulier zakelijke adoptie
Deze bedrijven gingen je voor
Wij danken onderstaande bedrijven voor hun steun aan Stichting Apenheul. Zij dragen hiermee bij aan de verzorging van de dieren in ons park én aan de bescherming van de leefgebieden van hun wilde soortgenoten.
Nekst IT: adoptant orang-oetan Sandy
Albert van de Scheur: adoptant gorilla Banjoko