Jij maakt het verschil

Met jouw symbolische adoptie steun je wetenschappelijk onderzoek, het realiseren van innovatieve dierverblijven en het ontwikkelen van nieuwe leefgebieden voor de apen in Apenheul. Bovendien gaat een deel van de inkomsten van Stichting Apenheul naar de bescherming van primaten in het wild. 

Adopteer een aap

Al vanaf €10 per maand! Als dank ontvang je een adoptiecertificaat en leuke updates over jouw geadopteerde aap. Welke aap kies jij? Klik op onderstaande foto's voor meer informatie.
Keus al gemaakt? Ga direct naar het adoptieformulier!


Adopteer Banjoko
Indrukwekkende zilverrug, nieuw in Apenheul

Adopteer Sandy
Slimme orang-oetan

Adopteer Kiango
Stoere, jonge gorilla


Adopteer Kumbuka
Sociale bonobo

Adopteer Fikkie
Energieke doodshoofdaap

Adopteer Maud
Relaxte ringstaartmaki

Goed om te weten

Stichting Apenheul is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en is vrijgesteld van schenkings- en successierechten. Elke gift komt dus 100% ten goede aan onze doelstellingen. En onder bepaalde voorwaarden levert je schenking fiscaal voordeel op.

Elke gift komt 100% ten goede aan onze doelstellingen.

Gorilla Banjoko

Indrukwekkende zilverrug, nieuw in Apenheul

Met de komst van de imposante gorillaleider Banjoko heeft Apenheul een nieuwe zilverrug. In 2024 zal blijken hoe hij zich de rol als leider eigen maakt; hij wordt voor het eerst leider van een eigen groep met vrouwelijke gorilla’s. Banjoko heeft de leiderschapskwaliteiten van zijn vader kunnen afkijken en heeft dankzij zijn broertje ook geleerd met jonge dieren om te gaan. Adopteer Banjoko en volg zijn ontwikkelingen!

Laaglandgorilla’s worden in het wild met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied moet steeds vaker plaats maken voor landbouw en ook wordt illegaal op gorilla’s gejaagd voor hun vlees. Verder hebben deze dieren te lijden onder oorlogsgeweld en o.a. de uitbraak van ebola.

Adopteer Banjoko voor €19/maand.


Orang-oetan Sandy

Denker, technisch, eigenzinnig en oplossingsgericht

Sandy is een superintelligente, sterke en onafhankelijke orang-oetan. Deze handige vrouw is technisch aangelegd en vindt overal een oplossing voor.

Orang-oetans zijn mensapen. Van alle apen lijken ze - samen met gorilla’s, bonobo’s en chimpansees - het meest op mensen. Borneo orang-oetans worden in het wild met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied is ernstig in gevaar. Dit komt onder andere door de aanleg van oliepalmplantages. Ook wordt op orang-oetans gejaagd. Als we geen actie ondernemen, zullen orang-oetans over niet al te lange tijd uitsterven.

Adopteer Sandy voor €19/maand.


Gorilla Kiango

Haalt vaak gekke capriolen uit

Met Kiango’s streken is het nooit saai in de gorillagroep! Dit gorillajong uit 2021 windt de bezoekers om zijn vingers. Hij is de eerste nakomeling van zilverrug Bao Bao. Kiango is al jong zijn moeder verloren, maar zijn tante Nemsi heeft hem liefdevol opgevangen en de zorg op zich genomen. In Apenheul leven gorilla’s op het grootste gorilla-eiland ter wereld. 

Laaglandgorilla’s worden in het wild met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied moet steeds vaker plaats maken voor landbouw en ook wordt illegaal op gorilla’s gejaagd voor hun vlees. Verder hebben deze dieren te lijden onder oorlogsgeweld en o.a. de uitbraak van ebola.

Adopteer Kiango voor €19/maand.


Bonobo Kumbuka

Sociaal, zorgzaam, flexibel en slim

Een zorgzame moeder die haar kids heel vrij laat: dat is Kumbuka! Sociaal, zorgzaam en slim typeren deze bonobo die al op jonge leeftijd voor zichzelf moest zorgen.

Bonobo’s zijn mensapen. Van alle apensoorten lijken zij het meest op ons; ons DNA is voor 98,6 procent hetzelfde! In het wild leven ze in de Democratische Republiek Congo (Afrika). Hun voortbestaan wordt bedreigd vanwege houtkap en ook wordt actief op ze gejaagd voor hun vlees. Dit komt o.a. door de extreme armoede. Bovendien is het land politiek en economisch gezien niet stabiel. Natuurbescherming heeft helaas dus weinig aandacht.

Adopteer Kumbuka voor €19/maand.


Doodshoofdaap Fikkie

Actief en impulsief, staat graag vooraan

Valt er nog wat lekkers te halen in je kinderwagen? Fikkie komt graag op inspectie! Ze staat altijd vooraan en is een temperamentvolle doodshoofdaap.

UPDATE: Op 31 augustus 2023 heeft Fikkie een kleintje gekregen: Fonkie! Het gaat goed met beide dieren.

Boliviaanse doodshoofdapen zijn sociale dieren die in groepen van 20 tot 100 dieren leven. Zo’n grote groep bestaat weer uit verschillende subgroepen met een duidelijke rangorde. In het paarseizoen stijgen de mannen in rangorde en mogen ze volop met de vrouwtjes paren. Ze slaan dan water op tussen hun spieren, waardoor het echte bodybuilders worden met flinke schouders. Deze doodshoofdapen worden in het wild niet bedreigd, maar er verdwijnen wel grote stukken van hun leefgebied door boskap. 

Adopteer Fikkie voor €10/maand.


Ringstaartmaki Maud

Vredelievend, rustig en zachtaardig

Ruzies? Maud niet gezien! Maud is een zachtaardige, vredelievende ringstaartmaki. Je zal haar dan ook niet snel vooraan zien staan. Een rustige dame!

Ringstaartmaki’s herken je aan hun opvallende, zwartwit-geringde staart. Die staart helpt de ringstaartmaki’s om hun evenwicht te bewaren. Maar ook om elkaar te laten weten waar ze zijn; ze gebruiken het als een soort vlag die ze boven hoge grassen uitsteken. Deze halfapen leven in het wild op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hun leefgebied is in gevaar: steeds meer bossen waar ze leven, worden gekapt. Ook wordt er op de maki’s gejaagd voor hun vlees. Daardoor zijn ze een bedreigde diersoort.

Adopteer Maud voor €14/maand.


Ja, ik adopteer!

Je gaat een adoptie aan voor in elk geval een jaar. Dit bedrag wordt middels een machtiging 1x per jaar of in maandelijkse termijnen geïncasseerd.
Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.

Ook interessant