Zaterdag 2 oktober was het weer zover; een exclusieve bijeenkomst voor de Vrienden van Apenheul. Het was fantastisch om weer een aantal Vrienden te ontmoeten, sommigen zelfs helemaal vanuit Den Bosch! In het ochtendzonnetje verwelkomden we onze Vrienden bij onze duurzame locatie De St@art. Na een heerlijk kopje koffie of thee namen we plaats in het auditorium waar directeur Roel Welsing iedereen welkom heette. Hij vertelde over de impact van Covid-19 en uiteraard over de geweldige steun die wij mogen ontvangen. 

“Het is heel fijn dat er in een tijd van crisis zoveel mensen zijn die je steunen, voor je klaar staan en dat nog steeds doen.” aldus Roel Welsing.

We hebben ook vooruit gekeken. Apenheul moet de komende jaren veel vervangingsinvesteringen doen. Denk hierbij aan het nieuwe duurzame verblijf voor de Javaanse langoeren die mede mogelijk gemaakt wordt door jullie bijdragen. De bouw van dit verblijf staat gepland voor komende winter en is begin 2022 gereed. Daarnaast hebben we de wens om komende winter ook het Apenboompad op te knappen, zodat ook dat weer open is in het nieuwe seizoen. Op langere termijn staan een nieuw buitenverblijf voor de bonobo’s, een onderzoek naar een nieuw binnen- en buitenverblijf voor de gorilla’s én de uitgang van het park (met name de plek van de draaimolen) op de planning.

Roel Welsing: “Als deze pandemie ons iets heeft geleerd, dan is dat misschien wel dat we extra zuinig moeten zijn op de natuur. Hoe mooi is het als gasten ons park verlaten en nog één keer geraakt worden door de schoonheid van de natuur en de apen!”

Iris de Winter, directeur Apenheul Natuurbehoudfonds, vertelde over de belangrijke rol van ANF en nam ons mee langs een aantal belangrijke projecten in het buitenland. “We hebben door Covid-19  extra veel gewandeld, gesport en genoten in de natuur want we konden simpelweg niet anders. Hierdoor hebben we ook gezien hoe kwetsbaar de natuur is en het is belangrijk om daar aandacht aan te blijven besteden.” aldus Iris de Winter.

Warner Jens, verantwoordelijk voor de diercollectie in Apenheul, nam ons mee terug in de tijd. Hij vertelde vol passie over de bijzondere afgelopen 50 jaar. “Het park is gegroeid van een losse organisatie met 3 apensoorten op 1 hectare naar een professionele organisatie met 38 soorten op 12 hectare. Wat hetzelfde is gebleven is de passie voor de dieren en het vergroten van de liefde voor de natuur, die is nog steeds even groot als in 1971.”

Speciaal voor onze 50e verjaardag hebben we een Apenheul jubileumboek uitgebracht. In dit boek staan prachtige foto’s en exclusieve interviews met personen die veel voor Apenheul hebben betekend en/of nog steeds doen. Het boek is in een beperkte oplage verschenen en is een echte must-have voor elke Apenheulliefhebber!

De komende jaren willen we blijven investeren in ons mooie park en via het Apenheul Natuurbehoudfonds in de natuur en het soortbehoud wereldwijd en dat kan mede dankzij jouw steun als Vriend van Apenheul! Veel dank daarvoor en uiteraard houden we je op de hoogte van alle plannen voor de komende jaren.

Hopelijk zien we je gauw in ons park of bij een volgende bijeenkomst.