Home Plan je bezoek Scholen Voortgezet en hoger onderwijs Workshops voortgezet en hoger onderwijs

Prijzen

De workshops worden begeleid door ervaren, deskundige gidsen. De kosten voor de workshops zijn € 25,- per groep (max. 15 leerlingen per groep). Dit is exclusief de reguliere entreekosten voor het voortgezet en hoger onderwijs.

Profielworkshops gedragsonderzoek

We bieden drie verschillende workshops die ieder een eigen facet van gedrag en gedragsonderzoek behandelt. De workshops zijn gericht op leerlingen met een biologieprofiel en zijn afgestemd op de leeftijd en/of opleidingsniveau van de leerlingen. Voor een optimaal leereffect is het noodzakelijk dat de verschillende onderwerpen op school zijn voorbereid en eventueel worden nabesproken.

Iedere workshop start met een korte PowerPoint presentatie waarin de terminologie over gedrag en de basis voor gedragsonderzoek wordt uitgelegd, aangevuld met specifieke informatie over de opdrachten van de workshop. Aansluitend volgt een korte rondleiding en gaan de leerlingen onder begeleiding van een gids aan de slag met de gedragsobservaties. Het resultaat van de gedragsobservaties wordt nabesproken met de gids.

Wat is gedrag?

 • Duur: 2,5-3 uur
 • Niveau: leerlingen die voor het eerst kennismaken met de terminologie van gedragsonderzoek

In groepjes van drie stellen de leerlingen een ethogram en gedragsprotocol op, die nabesproken worden met de gids.

Jong geleerd

 • Duur: 2,5-3 uur
 • Niveau: leerlingen die bekend zijn met de terminologie van gedragsonderzoek

Aan de hand van een onderzoeksvraag stellen de leerlingen gedragsprotocollen op voor een tweetal focusdieren met als doel meer over het leergedrag van de apen te weten te komen.

Onderzoekmethode

 • Duur: 3-3,5 uur
 • Niveau: leerlingen die meer willen weten over de methodiek van gedragsonderzoek

Aan de hand van een onderzoeksvraag stellen de leerlingen gedragsprotocollen op bij een tweetal apensoorten die tijdens de nabespreking worden vergeleken.

Actieve rondleidingen

Voor scholen die niet alleen een gezellig uitje naar Apenheul willen zijn er actieve Rondleidingen. De inhoud van de rondleiding wordt afgestemd op de leeftijd en opleidingsniveau. Korte observatieopdrachten, het uitwerken van een casus of een opdracht waarbij dieren herkent moeten worden kunnen onderdeel uitmaken van deze rondleidingen.

Er zijn drie actieve rondleidingen beschikbaar met elk een eigen thema.

Gedrag

 • Duur: 1,5 – 2 uur
 • Niveau: alle niveaus van voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs

Tijdens de rondleiding ligt de nadruk op het herkennen en benoemen van specifiek gedrag bij de verschillende apensoorten.

Apenheul als bedrijf

 • Duur: 1,5 – 2 uur
 • Niveau: alle niveaus van voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs

Tijdens de rondleiding wordt duidelijk wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een dierentuin en waarom Apenheul niet alleen dierverzorgers in dienst heeft.

Huisvesting

 • Duur: 1,5 – 2 uur
 • Niveau: alle niveaus van voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs

Tijdens de rondleiding ligt de nadruk op de specifieke eisen die apen stellen aan hun verblijven.

Aanvullende optie

Inleidende PowerPoint presentatie vooraf waarin diverse aspecten omtrent huisvesting van apen worden behandeld (duur 30 minuten extra).

De schoolreis

Scholen die een schoolreis 3 maanden of korter van tevoren boeken betalen € 13,50 p.p., in plaats van € 12,50 p.p. Dit tarief geldt ook voor één begeleider per vijf leerlingen. Overige begeleiders betalen het normale groepstarief (€ 20,50).

Lesprogramma's

Kies hier onder het lesprogramma dat aansluit bij de leerlingen. De kosten van het lesprogramma zijn € 25,- per groep van maximaal 15 leerlingen. Er kunnen maximaal 60 leerlingen deelnemen aan een workshop.* Een broodje AAP kaas, een pakje biologisch appelsap en een groentesnack.
** Frites, 4 kipnuggets, een pakje biologisch appelsap en een groentesnack.Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden bewaard om mijn reservering te verwerken (lees onze Privacy statement).

Ook interessant