Wat is palmolie?

Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van oliepalmen. Het is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het zit in het merendeel van de producten die wij mensen dagelijks gebruiken, zoals eten, schoonmaakmiddelen en cosmetica-artikelen.

De vraag naar palmolie neemt toe. Vooral in Indonesië moeten regenwouden steeds vaker plaatsmaken voor grote oliepalmplantages. Dat heeft enorme gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat. Orang-oetans en andere dieren sterven uit omdat hun leefgebieden verdwijnen. Ook zorgt de productie van palmolie voor watervervuiling en erosie. En voor de arme, lokale bevolking bieden de grote plantages maar relatief weinig werk.

De oplossing? Niet eenvoudig!

Het is niet eenvoudig om een goede oplossing te vinden voor deze problemen. Het boycotten van palmolie heeft namelijk geen zin. Daarvoor zijn teveel mensen afhankelijk van de palmolie-industrie en is de vraag naar palmolie te groot. De hoeveelheid geproduceerde palmolie per hectare per jaar is veel groter dan die van andere plantaardige oliën. Zouden we palmolie verbannen, dan stijgt de vraag naar andere oliën. Dan verschuiven én vergroten we het probleem.

Verantwoorde palmolie

Gelukkig zijn er ook betere en efficiëntere productiemethodes van palmolie, die niet ten koste gaan van dieren en natuur. Er is een keurmerk voor duurzame palmolie: Round table for Sustainable Palmoil (RSPO). De RSPO heeft regels opgesteld voor het produceren van palmolie. Producten met dit keurmerk bevatten verantwoord geproduceerde palmolie. Het is belangrijk dat de vraag naar producten met duurzame palmolie toeneemt. Wij kunnen daar allemaal bij helpen door producten met duurzaam geproduceerde palmolie te kopen.

Wat kan jij doen?

  • Gebruik zo min mogelijk producten met palmolie.
  • Bekijk etiketten. Zit er palmolie in je product? Misschien kun je een vergelijkbaar product vinden zonder palmolie. De ingrediëntennamen zijn soms best ingewikkeld, maar meestal komt het woord 'palm' er wel in voor.
  • Koop producten met verantwoorde palmolie. Soms hebben deze producten het RSPO-keurmerk:

Helaas kiezen de meeste bedrijven ervoor om dit logo niet af te beelden (onder andere omdat er vaak maar een kleine hoeveelheid palmolie in hun producten zit). Je kan dat zelf aan producenten, in de supermarkt of aan cateraars vragen of er duurzame palmolie in hun producten zit. Of schrijf een e-mail naar de productleverancier met die vraag. 

Wat doet Apenheul?

In Apenheul vertellen we onze bezoekers meer over de palmolieproblematiek tijdens de presentaties bij de orang-oetans. Ook kan je onderaan het Apenboompad in ons park ontdekken wat je zelf kan doen om bossen te beschermen. Verder zijn onze meestverkochte horecaproducten inmiddels palmolie-vrij. We kijken zeer kritisch naar de inkoop van producten. We stellen al onze (horeca)leveranciers de vraag of ze duurzame palmolie gebruiken en stimuleren hen om dit te doen. Het is ontzettend lastig om het echt goed te doen, dus kom je iets tegen in ons park wat beter kan, dan horen we het graag!