Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van oliepalmen. Het is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Je vindt het dan ook terug in het merendeel van de producten die wij mensen dagelijks gebruiken, zoals eten, schoonmaakmiddelen en cosmetica-artikelen. De vraag naar palmolie neemt toe. Vooral in Indonesië moeten de regenwouden steeds vaker plaatsmaken voor grootschalige oliepalmplantages. En dat heeft enorm grote gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat. Dieren sterven uit omdat hun leefgebieden verdwijnen. Ook zorgt de productie van palmolie voor watervervuiling en erosie. En voor de arme, lokale bevolking bieden de grote plantages maar relatief weinig werk.

Geen eenvoudige oplossing

Het is nog niet zo eenvoudig om een goede oplossing te vinden voor deze problemen. Het boycotten van palmolie heeft namelijk geen zin. Daarvoor zijn veel te veel mensen afhankelijk van de palmolie-industrie én is de vraag naar palmolie te groot. De hoeveelheid geproduceerde palmolie per hectare per jaar is veel groter dan die van andere plantaardige oliën. Zouden we palmolie bijvoorbeeld helemaal verbannen, dan stijgt de vraag naar andere oliën. En dan verschuiven we én vergroten we het probleem.

Verantwoorde palmolie

Er zijn betere en efficiëntere productiemethodes van palmolie, die niet ten koste gaan van dieren en natuur. Er is bijvoorbeeld een keurmerk voor duurzame palmolie: Round table for Sustainable Palmoil (RSPO). De RSPO heeft regels opgesteld voor het produceren van palmolie. Producten met dit keurmerk bevatten verantwoord geproduceerde palmolie. Het is belangrijk dat de vraag naar producten met duurzame palmolie toeneemt. En daar hebben wij als consumenten ook invloed op door producten met gecertificeerde palmolie te kopen.

Wat kan jij doen?

Of er verantwoorde palmolie in producten zit, is soms te zien aan het RSPO-keurmerk:

De meeste bedrijven kiezen er echter voor dit logo niet af te beelden, onder andere omdat hun producten vaak maar een kleine hoeveelheid palmolie bevatten. Natuurlijk kan je ook zelf aan producenten, in de supermarkt of aan cateraars vragen of er duurzame palmolie in hun producten zit. Of schrijf een e-mail naar de productleverancier met die vraag.

Wat doen we in Apenheul?

In Apenheul vertellen we onze bezoekers meer over de palmolieproblematiek tijdens de presentaties bij de orang-oetans. Ook kan je onderaan het Apenboompad (waar je zelf het regenwoud ervaart) zien wat je kan doen om bossen te beschermen. Vanaf 2019 willen we alleen nog producten met duurzame palmolie serveren. We kijken zeer kritisch naar de inkoop van producten en stellen al onze (horeca)leveranciers de vraag of ze duurzame palmolie gebruiken en stimuleren hen om dit te doen. Het is ontzettend lastig om het echt goed te doen, dus kom je iets tegen in ons park wat beter kan, dan horen we het graag!