Home Nieuws Orang-oetanman Amos maakt plaats voor nieuwe match

Waarom deze verhuizing?

Orang-oetans zijn semi-solitair levende mensapen. Dit betekent dat zij niet in sociale groepen leven. In Apenheul geven wij de orang-oetans de keuze met welke van hun soortgenoten zij de dag willen doorbrengen. Helaas voor Amos is hij niet meer zo populair, wat erin resulteert dat de vrouwen hem niet opzoeken. In het kader van het welzijn van Amos zien we dit graag anders. Ook is deze situatie niet wenselijk vanuit het populatiemanagementprogramma voor deze ernstig bedreigde diersoort.

Met zijn 23 jaar is de sociale, energieke en gevoelige Amos in de bloei van zijn leven. Wij hopen dan ook dat hij zich snel thuis voelt in Osnabrück én dat de dames in Apenheul meer interesse tonen in de nieuwe fokman.

Overigens is niet alles nieuw voor Amos in Osnabrück: hij komt daar Dayang weer tegen, een vrouwtje dat geboren is in Apenheul.

Over Amos

In 2008 verhuisde de jeugdige Amos vanuit een dierenpark in Tsjechië naar Apenheul om de nieuwe fokman te worden. De orang-oetanman in Apenheul, Karl, had namelijk voor voldoende nageslacht gezorgd. Tijd voor nieuwe genen dus! In 2010 werd Amos voor het eerst vader: zoon Kawan werd geboren. In 2011 volgde zoon Kesatu. In 2012 begon Amos wangplaten en lange haren te ontwikkelen. In een paar maanden tijd groeide de jonge Amos uit tot een indrukwekkende man. In de hierop volgende jaren werden nog twee nakomelingen geboren: Baju en Indah.

Archieffoto: hier begint Amos net wangplaten te ontwikkelen.

Over de nieuwe orang-oetanman

Vanuit Keulen komt een nieuwe fokman naar Apenheul: de zestienjarige Budi. Budi is een jongere volle broer van Amos. Met het oog op dierenwelzijn hopen wij op een goede match met de vrouwtjes. Door het populatiemanagementprogramma voor Europese dierentuinen, het EEP, is bovendien aangegeven dat Budi met de vrouwelijke orang-oetans in Apenheul mag paren. Wij hopen dat deze nieuwe match resulteert in baby’s bij de orang-oetans.

Ook interessant